x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria şi Slovacia, gata să-şi rezolve diferendul privind minorităţile

Ungaria şi Slovacia, gata să-şi rezolve diferendul privind minorităţile

de Istvan Deak    |    20 Feb 2013   •   19:55
Ungaria şi Slovacia, gata să-şi rezolve diferendul privind minorităţile

Ungaria şi Slovacia sunt gata “să rezolve toate diferendele”, după mai mulţi ani de relaţii tensionate în materie de minorităţi, a anunţat preşedintele Republicii Ungare, Janos Ader.
Janos Ader a avut marţi o întrevedere cu omologul său slovac Ivan Gasparovic, ocazie cu care cei doi preşedinţi au subliniat necesitatea găsirii unui compromis în chestiunea minorităţilor, potrivit presei ungare, care preia o informaţie a agenţiei MTI.

Premieră după 9 ani
Gasparovic s-a aflat într-o vizită oficială de două zile în Ungaria, prima a unui preşedinte slovac în această ţară în ultimii nouă ani, prilejuită de împlinirea a 20 de ani de relaţii diplomatice între cele două ţări. În 2009, preşedintelui ungar Laszlo Solyom i s-a interzis intrarea în Slovacia, unde intenţiona să participe la dezvelirea unei statui a Sfântului rege Ştefan, regele întemeietor al Regatului Ungariei.
Întâlnirea dintre cei doi, programată pentru 15 minute, a durat o oră şi jumătate, cei doi declarând că au încercat să reducă din tensiunile acumulate. “Există diferende care persistă, dar am făcut un pas important pentru ca acestea să dispară”, a declarat Janos Ader la conferinţa de presă comună cu omologul slovac, făcând apel la respect reciproc în timpul negocierilor.

10% din populaţie
De notat că aproximativ 10% dintre cetăţenii slovaci (populaţia ţării fiind de 5,4 milioane de persoane) sunt de etnie maghiară. Minoritatea maghiară este singura care îşi foloseste limba maternă în viaţa publică din Slovacia.
Relaţiile dintre cele două ţări vecine erau tensionate din 2006, de la intrarea în Guvernul slovac a unei formaţiuni de extremă-dreapta, SNS. În ciuda ieşirii SNS din Parlament, după alegerile legislative din martie 2012, tensiunile dintre Budapesta şi Bratislava au persistat în special în privinţa unei legi lingvistice slovace votate în 2009, care limitează utilizarea limbii maghiare pentru demersurile oficiale.
În plus, legea ungară adoptată în mai 2010, care acordă cetăţenie ungară etnicilor maghiari care trăiesc în afara graniţelor ţării, şi contramăsura Slovaciei, de a le retrage cetăţenia slovacă slovacilor care au solicitat dublă cetăţenie, adică şi pe cea ungară, au tensionat relaţiile dintre cele două ţări.

“Minorităţile fac o ţară mai bogată”
“Cooperarea dintre cele două ţări este un succes”, a declarat Janos Ader, citând, ca exemplu, legăturile comerciale dintre cele două ţări. “Drepturile minorităţilor trebuie respectate în ambele ţări, pentru că minorităţile fac o ţară mai bogată”, a explicat şi Ivan Gasparovic, care a sugerat, de altfel, că “trecutul trebuie lăsat în grija istoricilor”. Gasparovic a avut o întrevedere şi cu premierul Viktor Orban.

×
Subiecte în articol: minoritati