x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria, suparata pe România: ”Încercăm să avem relații civilizate cu această țară dar...”

Ungaria, suparata pe România: ”Încercăm să avem relații civilizate cu această țară dar...”

10 Mar 2018   •   14:15
Ungaria, suparata pe România: ”Încercăm să avem relații civilizate cu această țară dar...”

Ungaria încearcă să construiască relaţii 'civilizate' pe bază de 'respect reciproc' cu România, dar măsuri precum recenta interzicere a intrării unui cetăţean ungar, oficial al Consiliului Naţional Secuiesc, în această ţară 'nu va ajuta la acest proces', a declarat sâmbătă ministrul de externe ungar Peter Szijjarto.

 

Szijjarto a făcut afirmaţia respectivă la Dunakeszi după ce vineri autorităţile române nu au permis intrarea lui Attila Dabis, comisar pentru afaceri externe al Consiliului Naţional Secuiesc, în România.

Şeful diplomaţiei ungare a spus că intrările legale pot fi interzise numai pe baza unei decizii judecătoreşti şi a subliniat că poliţia de frontieră română 'nu a făcut referire la vreo astfel de decizie'. El a adăugat că autorităţile române au refuzat să comenteze acest caz şi că guvernul ungar va trimite o notă diplomatică Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerul Afacerilor Interne ale României.

Peter Szijjarto a sugerat că România a încălcat dreptul cetăţenilor europeni la liberă circulaţie în interiorul comunităţii (Uniunea Europeană, n.r.), lucru pe care el l-a calificat drept 'inacceptabil'.

În legătură cu evenimentele de marcare a Zilei Libertăţii Secuilor, prevăzute pentru sâmbătă la Târgu Mureş şi la care Attila Dabis intenţiona să participe, Szijjarto a menţionat că 'nimănui nu trebuie să i se nege dreptul de a comemora eroii istoriei'' şi şi-a exprimat speranţa că autorităţile române vor 'proceda într-o manieră europeană'. AGERPRES

×