Ungaria a facut cadou lumii muzica lui Franz Liszt, gulasul, vinul de Tokaj si nu mai putin de 13 laureati ai Premiului Nobel.
IRINA CRISTEA A fost prima tara care a adoptat cateva masuri economice specifice pietei libere, cand a permis, in 1968, in plin comunism, descentralizarea partiala a economiei sale. A grabit prabusirea regimului totalitar din Europa de Est in 1989, deschizandu-si granita cu Austria si permitand astfel mai multor mii de est-germani sa fuga in Vest. De altfel, spiritul revolutionar, daca nu razboinic, al ungurilor se regaseste in stare pura in folclorul lor, plin de fapte de vitejie si povesti despre eroi care infrunta orice pericol.
Plimbari si sah Majoritatea strainilor care viziteaza Ungaria nu cunosc insa aceste lucruri si nici nu au timp sa le afle. Sunt prea ocupati sa se plimbe prin Budapesta, unde admira amestecul de Occident si traditionalism unguresc, se lasa fermecati de cafenele, de aerul boem al stradutelor, de parcurile generoase sau de cursul Dunarii. Nu se prea inghesuie ei, strainii, la mancarurile si bauturile unguresti, cam neobisnuite pentru gusturile lor: carnuri grase, indeosebi de porc, peste cam prea patruns si gulasul pastos. Mai bine se-nteleg cu berea si cu tariile locului, daca nu si cu vinurile destul de bune.
Ca sa-si revina dupa cateva nopti pierdute prin localuri, se pot intrece cu localnicii, fara prea mari sanse, e drept, la sporturile lor preferate: fotbalul si sahul.
Citește pe Antena3.ro