x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungurii evaluează înregistrări secrete ale fostei "Securităţi"

Ungurii evaluează înregistrări secrete ale fostei "Securităţi"

15 Dec 2009   •   00:00

Guvernul ungar urmează să ia o hotărâre privind o serie de înregistrări secrete ce conţin informaţii colectate de serviciile secrete din perioada comunistă, anunţă cotidianul Nepszabadsag, citat de MTI.

Conţinutul exact al înregistrărilor este necunoscut, dar un grup de specialişti analizează de mai multe luni integritatea datelor şi va determina curând proporţia pe care ar fi eliminat-o ofiţerii serviciilor secrete. Datele înregistrate pe casete sunt considerate ca fiind mai cuprinzătoare decât cele în formă tipărită disponibile din perioada de dinainte de 1990.
Potrivit cotidianului, un raport despre casete urmează să fie publicat la 15 decembrie.

Cele 18 casete care sunt analizate în prezent au generat controverse în anii '90. Anumite persoane au pus la îndoială autenticitatea datelor, care au fost inaccesibile sau ar fi presupus costuri prea mari pentru a fi recuperate, notează cotidianul. Casetele au fost lipite între ele şi a trebuit să fie separate printr-o metodă specială înainte ca specialiştii să înceapă să le analizeze.

O comisie formată din istorici, însărcinată cu accesarea informaţiilor despre serviciile secrete din perioada comunistă, a făcut demersuri mai mulţi ani pentru a avea acces la casete. Preşedintele comisiei, Janos Kenedi, a declarat pentru Nepszabadsag că cercetările efectuate de specialişti au fost eficiente.

În baza unui acord cu Guvernul, comisia Kenedi va avea acces la datele înregistrate pe casete, întrucât acestea sunt incluse din punct de vedere legal în aceeaşi categorie precum documentele tipărite. De asemenea, alţi istorici urmează să solicite să le acceseze în aceeaşi manieră precum celelalte fişiere clasificate până în 2060.
În luna mai, Kenedi a câştigat un proces la Curtea de la Strasbourg împotriva statului ungar, pentru eşecul de a facilita accesul public la documente. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe