x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungurii nu mai vor să aştepte decizia Bruxelles-ului în privinţa imigranţilor. Jobbik vrea să trimită armata la graniţe

Ungurii nu mai vor să aştepte decizia Bruxelles-ului în privinţa imigranţilor. Jobbik vrea să trimită armata la graniţe

24 Aug 2015   •   18:56
Ungurii nu mai vor să aştepte decizia Bruxelles-ului în privinţa imigranţilor. Jobbik vrea să trimită armata la graniţe
Sursa foto: Foto: MTI

Ungaria vrea să joace un rol activ în stabilirea noii politici a Uniunii Europene privind imigraţia, însă guvernul trebuie să ia propriile măsuri înainte de finalizarea noilor reguli, a declarat luni ministrul justiţiei Laszlo Trocsanyi, în timp ce partidul radical naţionalist Jobbik a spus că Budapesta ar trebui să ia în considerare opţiunea desfăşurării de militari pentru a apăra frontiera împotriva afluxului de imigranţi, relatează MTI.

Ungaria este în prima linie în UE atunci când vine vorba de apeluri pentru adoptarea de măsuri dure pentru stoparea imigraţiei ilegale, a declarat Trocsanyi pentru portalul de ştiri szegedma.hu, adăugând că Budapesta "vrea ca vocea sa să fie auzită atunci când va fi momentul de a stabili noua politică a UE privind imigraţia".

El a mai precizat că UE nu are o politică unică pentru rezolvarea crizei imigranţilor şi că unele state se confruntă cu o presiune a imigranţilor mai mare decât altele. Cele 28 de state membre vor trebui să ajungă la un compromis privind noua politică, 'lucru care nu va fi uşor', a spus ministrul.

În legătură cu gardul pe care Ungaria îl construieşte la graniţa sa cu Serbia pentru a opri fluxul de imigranţi ilegali, Trocsanyi a declarat că Budapesta a fost nevoită să acţioneze, din moment ce criza imigranţilor "a creat o situaţie de urgenţă în regiune". Graniţele Ungariei nu ar trebui traversate decât prin punctele legale de trecere a frontierei, deoarece "este inacceptabil să ai 1.500 de persoane care intră ilegal în ţară zilnic", a adăugat oficialul ungar.

El a mai precizat că parlamentul va organiza o sesiune extraordinară în septembrie pentru a aduce amendamente la Codul Penal prin introducerea de reguli mai stricte privind imigraţia ilegală.

Pe de altă parte, partidul radical naţionalist Jobbik a declarat luni că ar trebui analizată opţiunea desfăşurării de militari pentru protejarea frontierei Ungariei în faţa afluxului de imigranţi.

Vorbind despre incidentele recente de la graniţa dintre Grecia şi Macedonia, Janos Volner, vicepreşedinte al formaţiunii, a spus că poliţia nu a putut controla mulţimea de imigranţi. Poliţia din Ungaria, a adăugat el, ar putea avea de asemenea probleme în a proteja frontiera de imigranţi ilegali, "care devin tot mai agresivi".

"Nu vrem ca Ungaria să ajungă într-o situaţia similară", a spus Volner.

Constituţia permite ca armata să fie desfăşurată pe teritoriul ţării în caz de nevoie, fără a fi declarată stare de urgenţă, a adăugat el.

Aproximativ 7.000 de imigranţi au ajuns în Serbia numai în noaptea de sâmbătă spre duminică după ce ţara vecină Macedonia a cedat presiunii şi şi-a deschis frontierele în urma unor confruntări, vineri, ale refugiaţilor cu poliţia.

×