x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungurii se leapada de vechiturile comuniste

Ungurii se leapada de vechiturile comuniste

01 Mai 2004   •   00:00

Cu cateva ore inainte de a deveni oficial membri ai Uniunii Europene (UE), ungurii au scos in centrul Capitalei toate obiectele din casa care le mai aminteau de anii de comunism.

IRINA CRISTEA

Ei si-au luat adio de la operele complete ale lui Lenin, de la televizoarele fabricate in fosta Uniune Sovietica (URSS) sau de fiarele de calcat din fosta Republica Democrata Germana (RDG). Alaturi de alte obiecte „de trista amintire", acestea au format un morman enorm intr-o statie de autobuz din Budapesta. Participantii la inedita expozitie au avut inimile cu atat mai usoare cu cat se pregateau sa destupe sticlele cu sampanie la miezul noptii si sa inceapa sa sarbatoreasca intarea in UE.

STALIN, LA GUNOI. „Mi-am abandonat televizorul sovietic. Mi-am luat o povara de pe suflet cu acest gest, am sentimentul ca mi-am regasit definitiv libertatea", a declarat, pentru AFP, unul dintre participanti. Dintre obiectele scoase in strada nu putea lipsi portretul lui Iosif Visarionovici Stalin, fostul purtator al titlului de „eliberator al Budapestei", decernat in 1947. Insusi primarul capitalei ungare a tinut sa contribuie cu ceva, aducandu-si dosarul intocmit de Securitate. Multi vizitatori au spus ca le-ar fi placut sa contribuie cu ceva, dar ca nu au facut-o pentru ca regimul comunist le-a luat absolut tot ce aveau. Explicatie foto:

×
Subiecte în articol: externe