x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Unii lideri occidentali îi cer lui Vladimir Putin să poarte negocieri directe cu Volodimir Zelenski

Unii lideri occidentali îi cer lui Vladimir Putin să poarte negocieri directe cu Volodimir Zelenski

28 Mai 2022   •   21:30

Emmanuel Macron și Olaf Scholz i-au cerut lui Vladimir Putin să negocieze direct cu Volodimir Zelenski pentru a opri invazia rusă din Ucraina, scrie AFP.

Președintele francez și cancelarul german "l-au chemat pe preşedintele rus la negocieri directe serioase cu preşedintele ucrainean şi la o soluţie diplomatică a conflictului. L-au chemat să vegheze la o ameliorare a situaţiei umanitare a populaţiei civile. Au insistat asupra unei încetări imediate a focului şi a retragerii trupelor ruse", transmite Berlinul. 

Cei trei șefi de stat au avut, astăzi, o discuție telefonică de 80 de minute.

Liderii occidentali "au luat notă în mod pozitiv de angajamentul preşedintelui rus de a-i trata pe luptătorii capturaţi în conformitate cu dreptul internaţional umanitar, în particular cu convenţiile de la Geneva, şi de a garanta un acces neîngrădit Comitetului internaţional al Crucii Roşii".

Conform preşedinţiei franceze, Emmanuel Macron şi Olaf Scholz i-au cerut lui Vladimir Putin să-i elibereze pe cei 2.500 de luptători din oțelăria Azovstal care s-au predat după două luni de rezistență.

Pe d e altă parte, consilierul prezidențial ucrainean și negociator de pace Mykhailo Podolyak a declarat anterior că orice acord cu Rusia nu poate fi de încredere.

„Orice acord cu Rusia nu valorează nici măcar un bănuț rupt. Este posibil să se negocieze cu o țară care întotdeauna minte cu cinism și propagandă?”, a scris Podolyak pe Telegram.

 

×
Subiecte în articol: sorin grindeanu autostradă PNRR