x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uniunea Europeană atenţionează Polonia asupra noului proiect de lege referitor la judecători

Uniunea Europeană atenţionează Polonia asupra noului proiect de lege referitor la judecători

20 Dec 2019   •   17:56
Uniunea Europeană atenţionează Polonia asupra noului proiect de lege referitor la judecători

Vicepreşedinta Comisiei Europene responsabilă cu statul de drept, Vera Jourova, i-a atenţionat pe liderii polonezi în legătură cu un proiect de lege menit să-i sancţioneze pe judecătorii ce contestă reformele controversate în curs, informează AFP şi dpa.

Comisarul ceh le-a trimis o scrisoare joi principalilor lideri polonezi, printre care preşedintelui şi premierului, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand.

Ea "încurajează insistent autorităţile poloneze să consulte Comisia de la Veneţia din cadrul Consiliului Europei (însărcinată cu problemele statului de drept) în legătură cu acest proiect şi invită toate instituţiile să nu continue procedurile asupra noului proiect înainte de a desfăşura toate consultările necesare cu părţile implicate", a raportat Wigand.

Comisia "ar fi recunoscătoare pentru orice informaţie privind intenţiile guvernului" asupra proiectului şi pentru "clarificări", aşteptate "imediat ce va fi posibil", a mai subliniat purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Potrivit lui Christian Wigand, Comisia urmăreşte îndeaproape evoluţiile şi speră că Polonia va ţine cont de toate deciziile Curţii de Justiţie a UE cu privire la reforma sistemului judiciar polonez.

Proiectul de lege prevede sancţiuni ce pot ajunge până la excluderea judecătorilor care pun în discuţie legalitatea nominalizării unui alt magistrat, precum şi pentru "activităţi cu caracter politic" sau care pot "dăuna funcţionării sistemului de justiţie".

Curtea Supremă a Poloniei a criticat ea însăşi proiectul înaintat în parlament.

Legea ar putea fi votată chiar vineri în camera inferioară, însă ar trebui să treacă şi de Senat, unde conservatorii nu deţin majoritate. Joi seara au fost adăugate o serie de amendamente, care nu modifică însă paragraful-cheie referitor la procedurile disciplinare.

"Orice evoluţie legislativă trebuie să fie conformă exigenţelor care stau la baza ordinii juridice a UE şi nu trebuie să ducă la o nouă deteriorare a situaţiei statului de drept în Polonia", mai subliniază Jourova în scrisoarea ei, potrivit Comisiei.

Sesizată de mai multe ori asupra reformelor sistemului judiciar din Polonia, CJUE "a indicat în mod clar că regimul disciplinar care reglementează comportamentul judecătorilor trebuie să prevadă garanţiile necesare împotriva utilizării sale ca sistem de control politic asupra deciziilor judiciare", precum şi că "tribunalele naţionale ar trebui să aibă acces neîngrădit la Curtea de Justiţie", a mai susţinut ea.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: uniunea europeana Polonia justitie