x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uniunea Europeană cere Starbucks şi Fiat să plătească fiecare 30 milioane de euro

Uniunea Europeană cere Starbucks şi Fiat să plătească fiecare 30 milioane de euro

21 Oct 2015   •   15:30
Uniunea Europeană cere Starbucks şi Fiat să plătească fiecare 30 milioane de euro

Uniunea Europeană solicită lanţului american de cafenele Starbucks şi producătorului auto Fiat să plătească fiecare până la 30 milioane de euro (34 milioane de dolari) - facilităţi fiscale ilegale primite de la state din UE, transmit BBC, Reuters şi AP.

Comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a afirmat miercuri că 'Toate companiile, mari sau mici, multinaţionale sau nu, trebuie să-şi plătească corect partea lor de taxe'. Oficialul a apreciat că facilităţile fiscale de care au beneficiat Starbucks în Olanda şi Fiat în Luxemburg sunt ajutoare de stat.

Olanda şi Luxemburg nu sunt de acord cu decizia Comisiei Europene. Starbucks a anunţat că va face apel în timp ce Fiat a dezminţit că ar fi beneficiat de un ajutor de stat ilegal din Luxemburg. Regulile UE în materie de ajutoare de stat interzic acordarea de avantaje selective de care să beneficieze anumite companii în detrimentul altora.

'Reglementările fiscale care reduc artificial povara fiscală a companiilor nu este în concordanţă cu regulile din UE privind ajutoarele de stat. Ele sunt ilegale. Sper că, prin deciziile de astăzi, acest mesaj va fi ascultat de guvernele statelor membre şi de companii', a declarat Margrethe Vestager. Oficialul a adăugat că Olanda şi Luxemburg vor trebui să recupereze taxele neachitate de la Starbucks şi Fiat.

Comisarul european pentru Concurenţă a anunţat că UE investighează practici similare în toate cele 28 de state membre. 'Nu ne vom opri aici. vom continua anchetele în privinţa evaziunii fiscale', a afirmat Margrethe Vestager.

Oficialul a adăugat că anchetele în care sunt implicate companiile americane Amazon şi Apple sunt foarte diferite de cazul Starbucks şi Fiat, iar o decizie va fi luată la momentul potrivit.

Comisia Europeană a anunţat, anul trecut, patru anchete menite să determine dacă anumite companii au beneficiat de avantaje fiscale induse, respectiv Apple în Irlanda, Starbucks în Olanda, Fiat şi Amazon în Luxemburg.

CE anchetează din iunie 2013 practicile fiscale ale unor ţări europene cu privire la marile companii. În decembrie 2014, după scandalul 'LuxLeaks' de evaziune fiscală masivă din partea multinaţionalelor care beneficiază de un regim special de taxare în Luxemburg, Comisia a extins sistemul de colectare de informaţii la toate statele UE.

De asemenea, LuxLeaks a determinat autorităţile europene să încerce să adopte un ansamblu de măsuri pentru a lupta împotriva evaziunii fiscale în Europa.

×