x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uniunea Europeana nu este gata pentru 10 noi tari

Uniunea Europeana nu este gata pentru 10 noi tari

02 Feb 2004   •   00:00

Uniunea Europeana (UE) nu este pregatita sa asimileze cele 10 tari care i se vor alatura din 1 mai 2004. Afirmatia ii apartine comisarului european pentru Extindere, Gunther Verheugen, citat de site-ul Novinite.

El a avertizat ca primirea noilor membri va ridica probleme serioase statelor din UE. Aceste probleme vor fi in principal de natura economica, date fiind diferentele foarte mari dintre cei 15 si noii membri. Astfel, a explicat Verheugen, UE ar trebui sa puna in asteptare, pentru o vreme, planurile si ambitiile de a deveni zona cu cresterea economica cea mai rapida din lume.

PROIECTUL VIETII.

Printre adversarii extinderii a existat intotdeauna temerea ca statele ce se alatura anul acesta Uniunii vor secatui bugetul comunitar si vor incetini luarea deciziilor. Pentru Verheugen insa, aceasta extindere "in bloc" a fost planul cel mai indraznet al carierei sale europene. Analisti citati de BBC apreciaza ca, daca UE va reusi sa functioneze la fel de bine dupa acceptarea noilor membri, comisarul european va ramane in istorie drept arhitectul primei reunificari pasnice a Europei. Daca nu, Verheugen va fi acuzat de istorie ca a dus UE intr-o fundatura. Comisarul pentru extindere nu s-a ferit niciodata sa recunoasca handicapul cu care vin cei 10 noi membri. "Extinderea nu e o bagheta magica. Ea nu le va sterge acestor tari stigmatul unui sfert de secol de comunism", spunea Verheugen, atentionand ca nouvenit ii sunt foarte fragili din punct de vedere politic si economic.

ESTIMARI.

Calculele arata ca extinderea va insemna un plus de 75 de milioane de oameni la cele 400 de milioane deja existente si o crestere de doar 5% a nivelului de trai din UE. In plus, fiecare locuitor al Uniunii va scoate din buzunar pentru noii membri 25 de euro anual, timp de 3 ani.

×
Subiecte în articol: externe