x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UE intenționează să sară peste reuniunea din Ungaria din cauza vizitei lui Orban la Putin

UE intenționează să sară peste reuniunea din Ungaria din cauza vizitei lui Orban la Putin

de Redacția Jurnalul    |    15 Iul 2024   •   21:30
UE intenționează să sară peste reuniunea din Ungaria din cauza vizitei lui Orban la Putin
Sursa foto: Hepta

Uniunea Europeană analizează planurile miniștrilor de externe de a sări peste o reuniune la Budapesta, pe fondul furiei provocate de vizita premierului ungar Viktor Orban la președintele rus Vladimir Putin, au declarat luni diplomați citați de AFP.

Mai mulți diplomați au declarat că șeful afacerilor externe ale UE, Josep Borrell, se gândește să împiedice miniștrii să meargă în Ungaria pentru o reuniune luna viitoare, convocând o alta în același timp la Bruxelles.

Măsura vine ca urmare a furiei răspândite în rândul omologilor maghiari din UE după ce Orban a zburat la Moscova și Beijing și s-a întâlnit cu fostul președinte american Donald Trump, ca parte a unei autoproclamate „misiuni de pace" privind războiul din Ucraina.

Ungaria a preluat președinția rotativă a UE la începutul lunii iulie, iar diplomații au fost exasperați de faptul că Orban a părut să se folosească de această poziție pentru a adăuga greutate vizitelor sale.

Președinția rotativă, care durează șase luni, este partajată între statele membre ale UE și nu înseamnă că titularul ei reprezintă întregul bloc.

După călătoriile sale în străinătate, alți lideri UE l-au atacat pe Orban - cel mai apropiat prieten al Moscovei în cadrul blocului - pentru a insista asupra faptului că nu i s-a acordat un mandat mai larg pentru nicio discuție.

Diplomații au declarat că boicotul de facto al reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Budapesta ar servi drept mustrare pentru Ungaria și ar împiedica-o să profite de lumina reflectoarelor oferită de președinție.

Un diplomat european a declarat că, dacă Borrell ar convoca o reuniune simultană, „decizia ar fi luată de miniștri".

„Nu ar mai fi o decizie politică ca aceștia să nu meargă în Ungaria, ci că trebuie să meargă la Bruxelles", a spus diplomatul.

Orban, care a fost mult timp „un ghimpe în coasta UE” pentru că guvernul său a regresat în ceea ce privește principiile democratice și statul de drept ale blocului comunitar, rămâne sfidător și apropiat de Kremlin la mai mult de doi ani după ce Putin a ordonat invazia totală a Ucrainei.

UE s-a opus cu fermitate războiului Rusiei și a impus Moscovei 14 runde de sancțiuni fără precedent.

Dar Ungaria a blocat în mod repetat eforturile de a pedepsi Kremlinul și de a ajuta Ucraina în lupta sa împotriva forțelor invadatoare.

(sursa: Mediafax)

×