x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uniunea va fi mai severa cu Romania

Uniunea va fi mai severa cu Romania

20 Mai 2004   •   00:00

Comisia Europeana pune la punct un nou sistem de monitorizare a statelor candidate, a carui severitate ar putea duce la intarzierea cu un an sau mai mult a aderarii Romaniei si a Bulgariei.

IRINA CRISTEA

Potrivit BBC, care citeaza surse de la Bruxelles, Uniunea Europeana (UE) intentioneaza sa urmareasca mult mai atent felul in care evolueaza candidatii si sa sanctioneze cea mai mica abatere. Fara a da detalii, sursele BBC au afirmat ca va fi vizata perioada dintre momentul incheierii negocierilor si cel al semnarii tratatului de aderare. „Daca observam ca statele candidate nu isi respecta angajamentele luate in cursul negocierilor si nu implementeaza cum se cuvine masurile care se impun, vom avea posibilitatea sa le intarziem aderarea", declara surse europene.

VESTI IN SEPTEMBRIE. Primele indicii despre un astfel de proiect au razbatut in presa anul trecut. Atunci, un demnitar european a spus, mai in gluma, mai in serios, ca expertii Comisiei Europene pregatesc „noi metode de tortura" pentru a se asigura ca Romania, Bulgaria si alte state care au ambitia sa se alature Uniunii isi vor respecta promisiunile. Cu toate acestea, detaliile oficiale nu sunt asteptate mai devreme de luna septembrie, indica BBC. Jean-Christophe Filori, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Extindere, Günther Verheugen, ne-a declarat ca deocamdata nu poate nici sa confirme, nici sa infirme informatiile despre noul sistem.

MOTIVATIA. Oficialii europeni motiveaza inasprirea supravegherii aducand in discutie ritmul lent in care Bulgaria si Romania se pregatesc de aderare. Ei vor sa se asigure ca cele doua state vor indeplini toate criteriile necesare, mai ales ca au la dispozitie o perioada mai indelungata pentru a se pune la punct. Daca incheie, asa cum este asteptat, negocierile in acest an, Romania si Bulgaria vor avea parte de peste doi ani pana la momentul aderarii, timp in care sa se conformeze tuturor cerintelor UE. Cele 10 state nou acceptate in Uniune nu au avut la dispozitie decat un an si jumatate.

Puscas: „N-avem de ce sa ne temem"

„Suntem convinsi ca acest proces normal de monitorizare nu va insemna o diferentiere arbitrara de tratament sau evaluare intre cei 10 si Romania si Bulgaria", a declarat ministrul delegat negociator-sef cu UE, Vasile Puscas. Potrivit ministrului, este in interesul Romaniei sa se pregateasca foarte bine pentru a deveni membru al UE, motiv pentru care, spune el, „nu avem de ce sa ne temem". Puscas a mai precizat ca monitorizarea Comisiei este benefica Romaniei, oferindu-i un feed-back permanent in ceea ce priveste conformarea la cerintele europene. „O pregatire sistematica inainte de aderare, in colaborare cu Comisia Europeana si statele membre, este de preferat semnalizarii ulterioare a problemelor, moment in care Romania intra sub incidenta acquis-ului comunitar, pentru a carui nerespectare ar primi penalizari serioase", a concluzionat ministrul.

×
Subiecte în articol: externe romania