x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Universitatea din Nisa nu-i ia titlul de "Doctor Honoris Causa" lui Ceauşescu

Universitatea din Nisa nu-i ia titlul de "Doctor Honoris Causa" lui Ceauşescu

de Sînziana Stancu    |    06 Ian 2010   •   00:00

Atitudinea universităţii franceze a ofensat profund un deputat francez de origine română, care a refuzat să primească din partea acestei instituţii acelaşi titlu pe care îl primise şi fostul dictator român în 1975.

Deputatul francez Lionel Luca, membru al partidului de guvernământ, UMP (Uniunea pentru Republică) al preşedintelui Nicolas Sarkozy, a refuzat să răspundă invitaţiei Universităţii din Nisa, care dorea să-i acorde titlul, spunând că distincţia îşi pierde semnificaţia atât timp cât i-a fost acordată şi lui Ceauşescu şi nu i-a fost retrasă nici până acum, scrie L'Express.

Lionnel Luca, născut dintr-un tată român care a fugit de nazism şi ulterior de regimul comunist din România, este indignat de această situaţie, explicând că nu înţelege "tăcerea care se menţine asupra acestui caz". Ceauşescu fusese distins în 1975 cu titlul de "Doctor Honoris Causa" al Universităţii din Nisa pentru că atunci era perceput ca fiind "un rebel" faţă de Uniunea Sovietică.

Preşedintele Universităţii din Nisa, Albert Marouani, a explicat că la 25 ianuarie 1990, Consiliul de Administraţie al instituţiei de învăţământ a încercat să "revină asupra acestei distincţii", dar regulamentul de funcţionare nu permite retragerea titlului.
Astfel, numele lui Nicolae Ceauşescu figurează în continuare pe lista

Universităţii din Nisa cu persoanele distinse cu titlul "Doctor Honoris Causa", alături de figuri marcante, cum e cea a economistului Oliver Williamson, care de curând a primit Premiul Nobel sau de cea a fostului secretar general ONU, Boutros Boutros Ghali.

×
Subiecte în articol: externe