UPDATE! Cel puţin 80 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 350 au fost rănite miercuri dimineaţă după explozia unui vehicul capcană în zona cartierului diplomatic din centrul capitalei afgane Kabul, relatează Reuters, citând un responsabil al Ministerului Sănătăţii.
Talibanii au negat că ar avea vreo responsabilitate în atac. Într-o declaraţie de presă, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că luptătorii talibani nu au fost implicaţi şi a anunţat că mişcarea a condamnat astfel de atacuri aleatorii care provoacă victime în rândul civililor.
Dată fiind amploarea dezastrului, Ministerul de Interne afgan a lansat un apel către populaţie la donare de sânge în spitale.
Ambasadele Franţei şi Germaniei au suferit "pagube materiale" în urma atentatului cu un vehicul capcană, a declarat ministrul francez al afacerilor europene Marielle de Sarnez, citat de AFP şi Reuters.
"Există pagube materiale la ambasada Franţei, există de asemenea pagube materiale la ambasada Germaniei", a declarat ea la postul de radio Europe 1, adăugând că "nu are alte informaţii deocamdată cu privire la personalul" francez.
Cel puţin 40 de persoane şi-au pierdut viaţa sau au fost rănite în urma unei explozii puternice, care a zguduit miercuri dimineaţă cartierul diplomatic din Kabul, a indicat Ministerul de Interne afgan, citat de AFP. Reuters transmite că cel puţin nouă persoane au fost ucise şi 90 rănite.
"Sunt mai mult de 40 de morţi şi de răniţi", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Najib Danish, fără să ofere alte detalii.
Ministerul Sănătăţii afgan indică pentru moment că peste 60 de răniţi, în majoritate civili, au fost aduşi la spitale pentru a li se acorda asistenţa necesară.
"Niciun cadavru pentru moment, ne concentrăm asupra răniţilor", a indicat în acest sens purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Mohammad Ismail Kawusi, citat de DPA.
Potrivit EFE, cel puţin 67 de persoane au fost rănite după un atentat sinucigaş cu maşină capcană miercuri dimineaţă într-o zonă de înaltă securitate din Kabul, unde se află mai multe ambasade şi clădiri guvernamentale, fără să se ştie clar deocamdată numărul morţilor.
"O maşină capcană a explodat în jurul orei 08:25" (04H25 GMT), a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Najib Danish.
Cartierul diplomatic este zona unde se află numeroase ambasade străine. O coloană de fum gros a fost văzută ridicându-se la cer, fără să se ştie imediat care a fost ţinta atacului.
Potrivit DPA, explozia s-a produs în centrul oraşului, într-o zonă unde se află mai multe ministere şi ambasade străine. Reuters scrie că în apropiere se află şi palatul prezidenţial.
Un fotoreporter AFP a putut să vadă importante distrugere în apropiere de zona exploziei şi mai multe corpuri culcate la pământ, ceea ce ridică temeri privind un bilanţ crescut de victime.
O maşină capcană a explodat în apropiere de ambasada Germaniei, provocând mai mulţi morţi şi răniţi, conform Reuters. Informaţia a fost confirmată agenţiei britanice de presă de un purtător de cuvânt al poliţiei din Kabul, Basir Mujahid, care a indicat că explozia survenită în apropiere de intrarea fortificată a Ambasadei Germaniei s-a soldat cu numeroşi şi morţi şi răniţi.
Deflagraţia a fost într-atât de puternică încât a zguduit o mare parte a capitalei afgane; suflul său a spart geamuri şi a semănat panică în rândul populaţiei.
"Mulţumesc lui Dumnezeu, personalul Ambasadei Indiei este viu şi nevătămat după explozia puternică de la Kabul", a scris într-o postare pe Twitter diplomata indiană Sushma Swaraj.
Nicio grupare nu a revendicat deocamdată atacul, dar explozia intervine la puţin timp după anunţarea "ofensivei de primăvară" a talibanilor. Gruparea jihadistă Statul Islamic a comis de asemenea mai multe atentate sângeroase în capitala afgană.
Şeful Pentagonului, Jim Mattis, a declarat recent că se aşteaptă la un "nou an dificil" pentru armata afgană şi militarii străini prezenţi pe teritoriul afgan.
Preşedintele american Donald Trump examinează în prezent ideea trimiterii mai multor mii de militari pentru depăşirea situaţiei în impas în Afganistan.
SUA, care sunt angajate în Afganistan în cel mai lung conflict din istoria lor, au 8.400 de militari în această ţară, alături de 5.000 ale statele aliate din NATO, a căror misiune vizează în principal instruirea şi consilierea soldaţilor afgani.
Într-un mesaj recent cu ocazia începerii lunii sacre a Ramadanului, şeful Misiunii ONU în Afganistan, Tadichi Yamamoto, a solicitat "tuturor părţilor aflate în conflict să respecte obligaţiile lor religioase şi să înceteze luptele" în timpul acestei perioade.AGERPRES