x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Atac PUTERNIC al forțelor ruse asupra gării din Kramatorsk. Zeci de morți, sute de răniți

UPDATE Atac PUTERNIC al forțelor ruse asupra gării din Kramatorsk. Zeci de morți, sute de răniți

08 Apr 2022   •   16:25
UPDATE Atac PUTERNIC al forțelor ruse asupra gării din Kramatorsk. Zeci de morți, sute de răniți

Atacul forțelor ruse asupra gării din orașul Kramatorsk a provocat moartea a 39 de persoane și rănirea altor 100 de oameni, scrie Reuters.

Update 2 Bilanțul deceselor în urma atacului aerian asupra gării din Kramatorsk a crescut la 40 de victime, din care 10 sunt copii, a anunțat primarul orașului ucrainean, potrivit BBC.

Primarul Oleksander Honcharenko susține că până în prezent 40 de oameni au murit, printre victime fiind și 10 copii.

Aproximativ 4.000 de oameni se aflau în gară încercând să fugă de război în momentul în care o rachetă a lovit clădirea.

„S-a întâmplat la ora 10:30 dimineața, în acel moment aveam aproximativ 4.000 de oameni în gară, așteptând primul tren", a spus Oleksander Honcharenko.

Primarul a adăugat că este sigur că a fost vorba de o rachetă rusească și că nu existau obiective militare ucrainene în jurul gării unde a lovit racheta.

Rămâne neclar dacă gara a fost ținta dorită sau cine este responsabil pentru atac, deoarece rușii susțin că racheta nu le aparține.

Update 1 Guvernatorul regiunii Donețk, din estul Ucrainei, acuză forțele ruse că au tras cu muniție cu fragmentare în gara din Kramatorsk, într-un atac care a ucis cel puțin 39 de persoane.

El a publicat o fotografie care arată mai multe cadavre, alături de grămezi de bagaje, dar nu a oferit dovezi cu privire la tipul de armă folosit pentru atac, astfel că informația este neverificată, scrie Reuters.

"Dacă la început au vizat exclusiv șinele de cale ferată, acum nu este vorba doar de șine, ci și de lansarea unei rachete care conține muniție cu fragmentare. Aceasta este o confirmare că această lovitur) a fost destinată civililor", a declarat Kyrylenko într-un briefing online.

Rusia neagă că ar fi vizat civili. Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de știri RIA, a transmis că rachetele despre care se spune că au lovit stația au fost folosite doar de armata ucraineană și că forțele armate ale Rusiei nu au avut nicio țintă desemnată în Kramatorsk.

ȘTIRE INIȚIALĂ Mulți civili încercau să se refugieze în alte zone din țară, în timp ce două rachete rusești au lovit gara din localitatea Kramatorsk, aflată în estul Ucrainei, transmite compania feroviară. 

Totodată, trei trenuri cu persoanele evacuate se aflau blocate de ieri din cauza unui atac aerian asupra liniei ferate. 

Autoritățile locale le-au cerut civililor să părăsească zona.

Kievul transmite că armata rusă se regrupează pentru o nouă ofensivă care să aducă regiunea separatistă Donbas sub controlul Moscovei. 

 

Zelensky: „Acesta este un rău fără limite. Iar dacă nu este pedepsit, nu se va opri niciodată”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky denunţă „un rău fără limite” dezlănţuit de Rusia, în urma unui atac cu rachetă la Gara din Kramatorsk (est), prin care se evacuează civili, soldat cu cel puţin 35 de morţi.

„Fără forţă şi curaj să ne înfrunte pe câmpul de luptă, ei (ruşii) distrug în mod cinic populaţia civilă”, denunţă într-o postare pe telegram şeful statului ucrainean.

„Acesta este un rău fără limite. Iar dacă nu este pedepsit, nu se va opri niciodată”, denunţă Zelensky.

×
Subiecte în articol: Kramatorsk