x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rezultatul negocierilor: Ucraina şi Rusia au stabilit crearea de coridoare umanitare şi continuarea discuțiilor

Rezultatul negocierilor: Ucraina şi Rusia au stabilit crearea de coridoare umanitare şi continuarea discuțiilor

03 Mar 2022   •   20:19
Rezultatul negocierilor: Ucraina şi Rusia au stabilit crearea de coridoare umanitare şi continuarea discuțiilor
Sursa foto: Hepta

Delegaţiile Ucrainei şi Rusiei au ajuns, joi seară, în cursul negocierilor desfăşurate în Belarus, la un acord asupra creării de coridoare umanitare, posibil printr-un armistiţiu temporar, iar negocierile ar urma să continue în a treia rundă.

"A doua sesiune de negocieri s-a încheiat. Din nefericire, nu sunt încă rezultatele aşteptate de Ucraina. Nu există decât o soluţie pentru organizarea de culoare umanitare", a declarat consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, unul dintre membrii delegaţiei ucrainene, citat de cotidianul Le Figaro.

Conform înţelegerii, vor fi create "coridoare umanitare" pentru evacuarea populaţiei civile din zonele în care se derulează confruntări militare. Pe durata evacuărilor, ar urma să fie valabile armistiţii în zonele culoarelor umanitare.

Şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, a confirmat acordul privind formatul culoarelor umanitare, în scopul evacuării civililor din marile oraşe. Un alt membru al delegaţiei ruse a declarat, potrivit agenţiei Sputnik, că detaliile privind armistiţiul pe durată determinată urmează să fie stabilite de comandanţii militari ai ambelor părţi.

În plus, delegaţiile Ucrainei şi Rusiei au stabilit continuarea discuţiilor prin a treia rundă de negocieri, informează agenţia ANSA.

UPDATE Discuția dintre delegația din Rusia și cea din Ucraina a început joi după amiază, într-un loc neprecizat de lângă frontiera ucraineană, anunță CNN.

Câteva imagini arată delegația ucraineană intrând într-o sală de conferințe în care se află mai mulți ruși.

Cele două echipe își strâng mâinile înainte de a se așeza și de a începe discuțiile.

Este cea de a doua rundă a discuțiilor.

Consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak a anunțat pe Twitter că „au început discuțiile cu reprezentanții Rusiei. Punctele cheie de pe agendă sunt: încetarea imediată a focului, armistițiu și coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din satele și orașele distruse și atacate cu rachete”.

Update Delegaţia ucraineană desemnată pentru negocierile de pace cu Rusia se află pe drum spre punctul de întâlnire de ela frontiera între Polonia și Belarus, anunță Mihail Podoliak, consilier al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, citat de Reuters. Discuțiile vor începe în câteva ore.

Știre initiala "La negocieri cu Rusia. Suntem deja în elicopter", a scris acesta pe Twitter, alături de o fotografie în care apare cu parlamentarul David Arahamia, îmbrăcat în uniformă militară. Cei doi par că seaflă într-un elicopter. 

Kievul a transmis că vrea să discute despre crearea de coridoare umanitare. 

O nouă rundă de discuții între Rusia și Ucraina va avea  loc în regiunea  Brest din Belarus, în jurul orei locale 15.00, a anunțat şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, scrie EFE.

"De la bun început, din cauza complexităţii logistice pentru partea ucraineană, care se reuneşte în Polonia şi apoi vine până aici, către regiunea Brest din Belarus, începerea discuţiilor a fost anunţată pentru ora locală 15:00", a declarat acesta, transmite agenţia oficială Belta.

Delegația ucraineană nu a confirmat informația. 

Inițial s-a anunțat că negocierile se vor desfășura la Belovejskaia Puşcea, în apropierea frontierei cu Polonia. 

×
Subiecte în articol: negocieri Rusia ucraina