x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Cernobîl: S-a realizat prima rotație a celor 100 de tehnicieni ținuți ostatici

UPDATE Cernobîl: S-a realizat prima rotație a celor 100 de tehnicieni ținuți ostatici

21 Mar 2022   •   09:50
UPDATE Cernobîl: S-a realizat prima rotație a celor 100 de tehnicieni ținuți ostatici
Sursa foto: Cernobâl/antena3

Prima rotație a angajaților de la centrala nucleară Cernobîl a avut loc, duminică, după aproape o lună de la invazia Rusiei în Ucraina, anunță Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de AFP.

"Aproape jumătate din personal a putut într-un final să meargă acasă, după ce a muncit la centrala controlată în prezent de Rusia timp de aproape patru săptămâni. Autoritatea naţională de reglementare ucraineană a confirmat că cei care au plecat au fost deja înlocuiţi cu alţi angajaţi ucraineni", a declarat Rafael Grossi, directorul general AIEA. 

Rusia a preluat controlul asupra centralei dezafectate pe 24 februarie, în prima zi a invaziei. Circa 100 de tehnicieni din tura  de noapte au rămas la serviciu, personalul din tura de zi neputând să-i înlocuiască.

La centrala nuleară de la Cernobîl a avut loc cel mai mare accident din istorie în 1986.

ȘTIRE INIȚIALĂ Angajații centralei nucelare de la Cernobîl lucrează sub supravegherea forțelor ruse. Aproximativ 100 de tehnicieni sunt ținuți ostatici la locul de muncă din 24 februarie, scrie AFP.

Controlul asupra sit-ului nuclear a fost preluat de armata Federației Ruse încă din prima zi a invaziei. 

"Ucraina nu are nevoie de un al doilea Cernobîl", "Salvaţi-ne rudele!", "Băieţii noştri nu sunt doar ostatici, ci prizonieri ai unui lagăr de concentrare rus", "Fizic şi moral sunt extenuaţi", "Se gândesc că nimeni nu se mai interesează de ei, nici guvernul rus, nici guvernul ucrainean", au protestat, duminică, circa 50 de locuitori ai orașului Slavutici, alcătuit din familiile angajaților centralei. 

Cei care lucrau în tura de noapte nu s-au mai întors acasă iar cei care ar fi trebuit să înceapă tura de zi nu au putut să-i înlocuiască. Salariații rămași la serviciu lucrează astfel în condiții de captivitate pentru a asigura continuitatea la centrala dezafectată, astfel încât să se evite producerea unui incident. 

Ei primesc două mese pe zi, alcătuite din porții mici, au voie să facă duș însă nu au săpun, nici acces la medicamente, dorm pe jos, pe scaune și sub birouri, potrivit afirmațiilor unor rude. 

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, este îngrijorat pentru aceşti angajaţi care trăiesc "într-un stres enorm şi fără odihna necesară", fapt ce "pune în pericol" unul dintre "pilonii" securităţii nucleare, acela ca personalul "să poată lua decizii fără presiune indusă".

În ziua de 26 aprilie 1986 a avut loc cel mai mare accident nuclear din istorie la centrala de la Cernobîl. Acesta a distrus Reactorul 4, care a fost acoperit cu un sarcofag dublu. Orașele Prîpeat și Cernobîl au fost evacuate. Reactorul 2 a fost închis în 1991, din cauza unui incendiu. Reactorul 1 a fost închis în 1996, Reactorul 3 în anul 2000. 

Sit-ul are însă nevoie de energie electrică permanentă care asigură răcirea celor 20.000 de ansambluri de combustibili stocați în piscina sitului. Despre aceasta, o ingineră de la Cernobîl spune că este supraîncărcată  iar bazinele de siguranță sunt pline.

 

 



 

×
Subiecte în articol: cernobil