x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Emmanuel Macron: Cuvântul genocid are un sens şi trebuie calificat de jurişti, nu de politicieni

UPDATE Emmanuel Macron: Cuvântul genocid are un sens şi trebuie calificat de jurişti, nu de politicieni

15 Apr 2022   •   09:08
UPDATE Emmanuel Macron: Cuvântul genocid are un sens şi trebuie calificat de jurişti, nu de politicieni

Emmanuel Macron precizează că nu vrea să-l acuze pe Vladimir Putin de "genocid" deoarece "escaladarea verbală nu va ajuta Ucraina" şi ar putea provoca intervenția Occidentului, transmite dpa.

"Cuvântul genocid are un sens şi trebuie calificat de jurişti, nu de politicieni. Statele care consideră că este un genocid trebuie să intervină prin convenţiile internaţionale. Asta vor oamenii? Nu cred. Pentru că asta ar însemna să devii cobeligerant. Trebuie ca toată lumea să ştie să-şi păstreze raţiunea. Nu ajută Ucraina să se intre într-o escaladare verbală fără să existe consecinţe. Păstrez aceeaşi linie de acţiune: să facem totul pentru a opri acest război, să fim alături de ucraineni, să avem în continuare măsurile de solidaritate şi să lucrăm pentru a găsi pacea şi a ne proteja compatrioţii de război", a explicat președintele francez. 

El a discutat cu Volodimir Zelenski în cursul zilei de ieri, după ce acesta l-a acuzat pe șeful statului francez că a refuzat să denunțe "genocidul" din Ucraina. 

Franța livrează ajutoare umanitare și armament defensiv Ucrainei. Totodată, depune eforturi pentru organizarea de coridoare umanitare pentru evacuarea populației din zonele de conflict. 

Și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, evită folosirea termenului de genocid împotriva liderului de la Kremlin. 

"Genocidul este strict definit în dreptul internaţional. Iar la ONU ne bazăm pe determinarea juridică a organelor judiciare corespunzătoare".

UPDATE1 Volodimir Zelenski critică refuzul președintelui francez Emmanuel Macron de a denunța genocidul Rusiei în Ucraina, după ce acesta din urmă l-a atenționat pe Joe Biden asupra termenului folosit, scrie AFP.

"Dacă sunt adevărate, astfel de remarci sunt foarte dăunătoare pentru noi. Voi face tot posibilul pentru a discuta această problemă cu domnul Macron astăzi. Dacă nu, atunci mâine când îşi va găsi timp", a spus Zelenski la o conferinţă de presă comună cu președinții Poloniei, Lituaniei, Estoniei şi Letoniei, aflaţi la Kiev.

Șeful statului ucrainean spune că atitudinea lui Macron este "foarte dureroasă".

"Aş spune că Rusia a declanşat unilateral un război brutal, că acum este stabilit că au fost comise crime de război de armata rusă şi acum este necesar să-i găsim pe responsabili. Este o nebunie ceea ce se întâmplă, este incredibil de brutal dar mă uit la fapte şi vreau să încerc cât mai mult posibil să pot opri acest război şi să reconstruim pacea, aşa că nu sunt sigur că escaladarea cuvintelor serveşte cauzei", a declarat, ieri, Emmanuel Macron.

Președintele american Joe Biden l-a acuzat, marți, pe Vladimir Putin de "genocid" în Ucraina, preluând  termenul de la Zelenski. 

ȘI premierul Canadei, Justin Trudeau, a folosit același cuvânt, acuzând Rusia de războiul din Ucraina. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Emmanuel Macron ia atitudine la afirmațiile de "genocid" ale președintelui american Joe

Biden împotriva liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Șeful statului francez crede că "escaladarea cuvintelor" nu va opri războiul din Ucraina, scrie AFP.

"Aş spune că Rusia a declanşat de o manieră unilaterală un război brutal, că în prezent s-a stabilit că au fost comise crime de război de către armata rusă şi că acum trebuie găsiţi cei responsabili. Este o nebunie ceea ce se întâmplă, de o brutalitate nemaivăzută, însă eu privesc în acelaşi timp faptele şi vreau să încerc cât de mult posibil să continui să pot opri acest război şi să reconstrui pacea, prin urmare nu sunt sigur că escaladarea cuvintelor serveşte cauzei", a explicat Emmanuel Macron, la France2.

Joe Biden a reluat afirmațiile șefului statului ucrainean, Volodimir Zelenski, care l-a acuzat pe Vladimir Putin de "genocid".
"Da, l-am numit genocid pentru că a devenit din ce în ce mai clar că Putin încearcă pur şi simplu să elimine ideea de a putea fi ucrainean şi dovezile sunt tot mai multe. Îi vom lăsa pe avocaţi să decidă la nivel internaţional dacă se califică sau nu, dar mie aşa mi se pare, cu siguranţă".

Nu este prima oară când președintele american Joe Biden folosește cuvinte dure la adresa liderului de la Kremlin, din cauza războiului din Ucraina. Acesta a mai spus anterior că Vladimir Putin este un "criminal" iar administrația de la Moscova ar trebui schimbată. 


 

×