x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Haos pe aeroportul din Kabul. Mii de afgani sunt disperați să fugă din țară

UPDATE Haos pe aeroportul din Kabul. Mii de afgani sunt disperați să fugă din țară

16 Aug 2021   •   15:48
UPDATE Haos pe aeroportul din Kabul. Mii de afgani sunt disperați să fugă din țară
Sursa foto: Agerpres

Numărul persoanelor, care au murit pe aeroportul din capitala Afganistanului în încercarea de a fugi din țară, a ajuns la cinci.

Imaginile arată un bărbat care a căzut dintr-un avion al forțelor aeriene americane, după ce acesta a decolat de pe o pistă plină de oameni disperați.

Retragerea forțelor americane după 20 de ani, a dus la ocuparea rapidă a țării de către talibani, în condițiile în care nici forțele armate afgane nu au luptat împotriva acestora.

Mii de oameni se îmbulzesc în aeroportul din Kabul după preluarea puterii de către talibani. Trei persoane au murit  însă nu se știe exact dacă în urma unor schimburi de focuri sau călcați în picioare, scrie EFE.

Mulți afgan nu dețin un pașaport sau viză dar speră să poată ieși din țară fiind speriați de represaliile noii puteri, care a cucerit ieri capitala, după retragerea trupelor americane și a NATO.

Sute de persoane, printre care și copii, au fost lovite în îmbulzeala careată pentru a ajunge la pistă și a reuși să urce într-unul dintre avioanele care evacuează cetățenii străini.

Zborurile de pe aeroportul Hamd Karzai sunt suspendate, potrivit Autorității pentru Aviaţie Civilă din Afganistan. ''Nu vă apropiaţi de aeroport până când zborurile nu sunt reluate'', a transmis instituţia.

În înregistrări video difuzate pe reţelele sociale pot fi observate sute de persoane care se împing şi se urcă unele peste altele pentru a sui în avion, iar în alte înregistrări pot fi auzite focuri de armă.

Într-o captură de ecran difuzată de postul local Tolo pe Twitter se văd trei cadavre întinse pe pământ, cu mesajul ''presupuse victime ale unui schimb de focuri pe aeroportul internaţional din Kabul în această dimineaţă'', însă informaţia nu a fost confirmată până acum, existând inclusiv speculaţii că cei trei oameni ar fi putut muri călcaţi în picioare. 

×
Subiecte în articol: afganistan talibani