x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Indonezia a invitat președinții Rusiei și Ucrainei la summitul G20

UPDATE Indonezia a invitat președinții Rusiei și Ucrainei la summitul G20

01 Mai 2022   •   13:51
UPDATE Indonezia a invitat președinții Rusiei și Ucrainei la summitul G20
Sursa foto: stiri.md

Președinții Ucrainei și Rusiei au fost invitați la reuniunea G20 de către Indonezia, care prezidează organizația în 2022, scrie Sky News. Statele Unite se opun.

Statele Unite se opune despre prezența președintelui Vladimir Putin la summitul G20 din noiembrie 2020. 

"Statele Unite continuă să creadă că nu putem să ne preface că nu s-a întâmplat nimic în ceea ce priveşte participarea Rusiei la comunitatea internaţională sau la instituţiile internaţionale. Preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat public opoziţia faţă de prezenţa preşedintelui Putin la G20", a spus adjuncta purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Jalina Porter, fără să precizeze dacă SUA va refuza să participe, scrie AFP.

Indonezia deține preşedinţia G20 în acest an și a fost supusă unei puternice presiuni din partea statelor occidentale, și mai ales a SUA, pentru a exclude Rusia de la summit din cauza războiului din  Ucraina dar a rezistat presiunilor spunând că este imparțială. Totodată, președintele Jokowi a sugerat că invitarea preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, este un compromis. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Președintele Indoneziei, Joko Widodo, i-a invitat pe Volodimir Zelenski și Vladimir Putin la întrunirea  Grupului G20, în pofida faptului că s-a confruntat cu presiuni mari din partea țărilor occidentale, și mai ales a Marii Britanii, pentru a-l exclude pe liderul rus.

Acestuia i se spune Jokowi și a vorbit recent cu Zelenski dar a refuzat să trimită armament Ucrainei. El a declarat că i-a transmis președintelui ucrainean speranța că "războiul se va putea încheia în curând și că se vor putea găsi soluții pașnice prin negocieri".

Însă Ucraina nu este membră a G20 dar președinții în exercițiu ai organizației pot invita liderii altor state. Însă un oficial guvernamental de rang înalt de la Kiev a declarat că participarea lui Zelenski va depinde "în principal de situația de pe câmpul de luptă".

Totodată, Jokowi a spus că Vladimir Putin intenționează să participe dar Kremlinul nu a confirmat oficial. 

Indonezia își menține neutralitatea strategică. 

G20 reunește miniștrii de finanțe și guverenatorii băncilor centrale din 20 de state  dezvoltate și emergente. Din organizație fac parte Marea Britanie, Germania, Italia, Franța, SUA, Canada, Japonia, Rusia, Argentina, Brazilia, Mexic, China, India, Australia, Indonezia, Africa de Sud, Arabia Saudită, Turcia, Coreea  de Sud, plus UE, FMI și BM. 

 

 

×
Subiecte în articol: g20 putin zelenski jokowi