x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Kremlinul anunță că vor fi anexate și teritoriile ucrainene care NU sunt sub controlul forțelor ruse

UPDATE Kremlinul anunță că vor fi anexate și teritoriile ucrainene care NU sunt sub controlul forțelor ruse

30 Sep 2022   •   15:57
UPDATE Kremlinul anunță că vor fi anexate și teritoriile ucrainene care NU sunt sub controlul forțelor ruse
Sursa foto: Dmitri Peskov/antena3

Atacurile asupra teritoriilor ucrainene anexate vor fi considerate o agresiune asupra Federației Ruse, reamintește purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

El a mai precizat că vor fi incorporate ''de jure'' în Rusia și teritoriile din regiunile respective care nu se află în prezent sub controlul forțelor ruse. 

Vladimir Putin a semnat deja tratatele de anexare a regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, după organizarea  de referendumuri. Acestea nu sunt recunoscute de comunitatea internațională. 

Forțele ruse nu au ocupat în întregime teritoriile respecitve, astfel că regiunea Donețk este controlată doar în proporție de 60%, Herson în procent de 72% iar Zaporojie de 88%.

Însă Peskov a spus că restul ''urmează să fie eliberat''. El a precizat că întreaga regiune Doneţk va deveni parte a Rusiei.
''În ceea ce priveşte limitele regiunilor Herson şi Zaporojie, mai trebuie clarificat'', a explicat acesta.

Cu privire la criticile secretarului general ONU, Antonio Guterres, care a acuzat că referendumurile de anexare sunt ilegale și a respins anexarea teritoriilor ucrainene, Peskov a răspuns că ''partea rusă va continua să-şi apere poziţia şi va prezenta toate argumentele care demonstrează, într-un mod fără echivoc, că întreg procesul s-a desfăşurat în cadrul dreptului internaţional''. Acesta a făcut referire voalată la precedentul creat de Kosovo. 

Totodată, Dmitri Peskov spune că afirmațiile din statele occidentale privind folosirea armelor nucleare în Ucraina de către forțele ruse sunt folosite pentru a induce frica. "Oamenii care vorbesc despre escaladarea nucleară se comportă foarte iresponsabil', spune acesta, care a precizat că doctrima militară a țării sale prevede folosirea unui asemenea tip de armament dacă este amenințată "existenţa Rusiei", punctând că "formularea corectă este foarte importantă".
 

 

×