x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Pandemie de COVID-19 în Coreea de Nord. A fost mobilizată armata. Populația se tratează cu antibiotice și ceai

UPDATE Pandemie de COVID-19 în Coreea de Nord. A fost mobilizată armata. Populația se tratează cu antibiotice și ceai

16 Mai 2022   •   16:39
UPDATE Pandemie de COVID-19 în Coreea de Nord. A fost mobilizată armata. Populația se tratează cu antibiotice și ceai

Președintele Coreei de Nord, Kin Jong Un, a dispus mobilizarea armatei pentru asigurarea rezervelor de medicamente în Phenian în contextul creșterii infecțiilor de COVID-19, scrie AFP. Populația se tratează cu antibiotice și remedii casnice precum gargara cu apă sărată sau ceai,

Nu există o campanie de vaccinare și, până săptămâna trecută, autoritățile au insistat că nu există infecții cu COVID-19.

Într-un interviu acordat astăzi televiziunii de stat, ministrul adjunct al Sănătății Publice, Kim Jong-un, a declarat că țara a trecut de la un sistem de carantină la unul de tratament pentru a face față sutelor de mii de cazuri suspecte de „febră" raportate în fiecare zi, scrie Reuters.

Presa de stat a încurajat pacienții să folosească analgezice și antifebrile, cum ar fi ibuprofenul, precum și amoxicilina și alte antibiotice care nu combat virușii, dar care sunt uneori prescrise pentru infecții bacteriene secundare.

În timp ce anterior minimizau vaccinurile, considerând că acestea „nu sunt un remediu", mass-media au recomandat gargară cu apă sărată sau consumul de ceai de „caprifoi japonez” sau de frunze de salcie de trei ori pe zi.

„Tratamentele tradiționale sunt cele mai bune!", a declarat o femeie pentru televiziunea de stat, în timp ce soțul ei spunea că le cerea copiilor lor să facă gargară cu apă sărată în fiecare dimineață și seară.

O locuitoare în vârstă din Phenian a declarat că a fost ajutată de ceaiul de ghimbir și de aerisirea camerei sale.

Liderul țării, Kim Jong Un, a declarat duminică - când agenția de știri de stat KCNA a raportat încă 392.920 de cazuri de febră și alte opt decese - că rezervele de medicamente nu ajung la oameni și a ordonat corpului medical al armatei să ajute la stabilizarea proviziilor în Pyongyang, unde pare să se concentreze epidemia.

KCNA a precizat că numărul cumulat al bolnavilor de febră se ridică la 1.213.550, cu 50 de decese. Aceasta nu a precizat câte infecții suspecte au fost testate pozitiv pentru COVID.

OMS a trimis în Coreea de Nord câteva truse de ajutor și alte provizii, dar nu a precizat ce medicamente conțin acestea. De asemenea, China și Coreea de Sud s-au oferit să trimită ajutoare dacă Phenianul le solicită.

Deși nu pretinde că antibioticele și remediile casnice vor elimina COVID, Coreea de Nord are un lung istoric de dezvoltare de tratamente nedovedite științific, inclusiv o injecție făcută din ginseng despre care pretindea că ar putea vindeca orice, de la SIDA la impotență.

În ciuda numărului mare de medici pregătiți și a experienței în mobilizarea pentru urgențe sanitare, sistemul medical nord-coreean este extrem de subdimensionat, spun experții.

ȘTIRE INIȚIALĂ Pandemia provoacă "mari bulversări", potrivit acestuia, în situația în care nu dispune de medicamente antivirale, vaccinuri și nici de o campanie de depistare. 

"Ordinele nu au fost corect executate încă, medicamentele nu au fost furnizate corect în farmacii, care nu au repsectat nici ordinul de a rămâne deschise non-stop. Responsabilii guvernamentali şi serviciul public de sănătate care au ca sarcină aprovizionarea nu şi-au suflecat mânecile şi nu au înţeles criza actuală, mulţumindu-se să vorbească despre spiritul de dăruire în serviciul poporului", a spus Jong Un.

Numărul de infecții cu COVID-19 a ajuns la 1.213.550 de cazuri de febră, 50 de decese şi 564.860 de persoane aflate în tratament.

Totodată, preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat că va depune toate eforturile pentru a ajuta Coreea de Nord, poate furniza vaccinuri împotriva COVID-19 şi sprijin medical.

×
Subiecte în articol: COVID coreea de nord