x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Protestele violente din Olanda continuă. 5 polițiști răniți grav. 28 de persoane arestate

UPDATE Protestele violente din Olanda continuă. 5 polițiști răniți grav. 28 de persoane arestate

21 Noi 2021   •   11:55
UPDATE Protestele violente din Olanda continuă. 5 polițiști răniți grav. 28 de persoane arestate

Cinci polițiști au fost răniți, unul grav, în timpul protestelor din Haga față de restricțiile pandemice. Cel puțin 28 de persoane au fost reținute în trei regiuni din Olanda, scrie Reuters.

Protestele au continuat pentru a doua zi, sâmbătă seara. Autoritățile olandeze au folosit tunuri de apă, câini și cai pentru a-i risipi pe protestatari.

Tinerii s-au supărat și pentru că s-au interzis focurile de artificii de Revelion.

Unele dintre cele mai grave confruntări din noaptea de sâmbătă spre duminică au avut loc la Haga, unde cinci ofițeri au fost răniți, dintre care unul grav. Poliția a arestat șapte persoane, una dintre ele pentru că a aruncat o piatră în parbrizul unei ambulanțe.

Alte 13 arestări au fost raportate de poliție în două orașe din Limburg, în timp ce proteste au fost semnalate și în provincia nordică Flevoland. Opt persoane au fost reținute în Urk, unde o stație de testare COVID-19 a fost incendiată la începutul acestui an.

Manifestările au început, vineri seară, la Rotterdam, unde poliția a deschis focul asupra mulțimii. Trei persoane despre care se crede că au fost rănite de gloanțe sunt încă în spital duminică.

Protestele au fost declanșate de opoziție față de planurile guvernului de a restricționa utilizarea certificatului verde la persoanele care fie s-au vindecat de COVID-19, fie au fost vaccinate, excluzându-le pe cele care au un rezultat negativ al testului.

UPDATE2 A doua noapte de revolte în Olanda. Protestatarii au aruncat cu pietre în poliţişti și au ars biciclete pe străzile din Haga, în timp ce poliția a folosit cai, câini și bastoane pentru a risipi mulțimea. Cel puțin șapte persoane au fost arestate.

Poliția a declarat că cineva a aruncat o piatră în geamul unei ambulanțe care trecea și care transporta un pacient, conform BBC.

Ofițerii au transmis pe Twitter că cinci polițiști au fost răniți, iar unul dintre ei a fost luat de ambulanță.

În alte zone ale țării, două meciuri de fotbal de prima ligă au fost întrerupte pentru scurt timp după ce suporterii au pătruns pe teren și au alergat. În prezent, fanilor le este interzis accesul pe stadioane din cauza noilor reguli privind coronavirusul.

Protestul vine după o noapte de revoltă la Rotterdam, unde Poliția a tras focuri de avertisment și focuri directe „pentru că situația punea vieți în pericol", a declarat un purtător de cuvânt al poliției pentru agenția de presă Reuters. La Rotterdam, au fost arestate 51 de persoane, iar alte două au fost rănite.

Olanda a impus, sâmbăta trecută, un un lockdown parţial de trei săptămâni, după ce a înregistrat o creștere record a cazurilor de Covid. Barurile și restaurantele trebuie să se închidă la ora 20:00, iar aglomerația este interzisă la evenimentele sportive.

Mii de oameni au ieșit în stradă și în Austria, Croația și Italia, să protesteze față de noile restricții.

OMS s-a declarat „foarte îngrijorată" de creșterea numărului de cazuri de coronavirus în Europa. Directorul Hans Kluge a declarat că, dacă nu se înăspresc măsurile în Europa, s-ar putea înregistra încă o jumătate de milion de decese până în primăvara anului viitor.

În consecință, multe guverne din Europa introduc noi restricții în încercarea de a combate creșterea numărului de infecții. O serie de țări au raportat recent un număr record de cazuri zilnice.

UPDATE1 Două persoane au ajuns la spital în Rotterdam după ce au fost grav rănite când poliția a tras focuri de armă în timpul protestului de vineri seară împotriva restricțiilor anti COVID-19. „Violența extremă" împotriva polițiștilor a fost „respingătoare”, spune ministrul justiției.

Câteva sute de manifestanți au incendiat mașini și au aruncat cu pietre în poliție, în timpul protestelor de vineri seara. Poliția a răspuns cu focuri de avertisment și tunuri de apă.

Poliția din Rotterdam a precizat sâmbătă, pe Twitter, că 51 de persoane au fost arestate, dintre care jumătate aveau sub 18 ani.

„Două persoane au fost rănite de gloanțe și rămân în spital", a adăugat poliția.

Primarul orașului, Ahmed Aboutaleb, a declarat că protestul a devenit extrem de violent.

„Poliția a fost nevoită să scoată armele și chiar să tragă focuri directe", a declarat el într-o conferință de presă sâmbătă.

Ministrul olandez al Justiției, Ferd Grapperhaus, a declarat că „violența extremă" împotriva polițiștilor și pompierilor din Rotterdam a fost „respingătoare".

„Dreptul de a protesta este foarte important în societatea noastră, dar ceea ce am văzut aseară a fost pur și simplu un comportament criminal", a declarat Grapperhaus.

Protestatarii au vrut să-și exprime opoziția față de planurile guvernului de a restricționa accesul în spațiile închise pentru persoanele care nu au certificate de vaccinare, care presupune vaccinare sau vindecare după COVID. Permisul este, de asemenea, disponibil pentru persoanele care nu au fost vaccinate, dar care au dovada unui test negativ.

Organizatorii unui protest planificat sâmbătă la Amsterdam au declarat că au anulat evenimentul după violențele de vineri. Chiar și așa, câteva sute de protestatari au apărut în Dam Platz, monitorizată intens de poliție.

În orașul Breda din sudul țării, un „protest muzical” convocat de DJ locali împotriva restricțiilor, care includ închiderea la ora 20.00 a barurilor, restaurantelor și cluburilor, a atras câteva sute de persoane.

Țările de Jos au reintrodus la sfârșitul săptămânii trecute unele măsuri de izolare pentru o perioadă inițială de trei săptămâni, în încercarea de a opri coronavirusul, dar infecțiile zilnice au rămas la cel mai ridicat nivel de la începutul pandemiei, în pofida ratei ridicate de vaccinare.

ȘTIRE INIȚIALĂ Proteste violente au izbucnit la Rotterdam, Olanda, în timpul unei demonstraţii la care au participant sute de persoane. Oamenii au manifestat împotriva lockdown-ului anunţat de Guvern, pentru a face faţă pandemiei de COVID-19.

A fost revoltă de proporţii în Olanda împotriva lockdown-ului, cu împuşcături ale poliţiei.

Există cel puţin doi răniţi.

Cu puţin timp înainte de startul incidentelor, agenţii trăseseră focuri de avertizare, pentru a încerca să potolească revolta, moment în care au fost declanşate mai multe incendii.

Poliţia anti-revoltă a fost imediat desfăşurată. Cel puţin o maşină de poliţie a fost incendiată, iar altele au fost avariate.

Pompierii şi poliţiştii au fost loviţi cu obiecte. Imaginile au arătat incendii pe trotuar şi coşuri de gunoi aruncate în stradă.

Serviciile feroviare către şi dinspre Rotterdam au fost suspendate din cauza revoltelor, au anunţat reprezentanții căilor ferate olandeze.

Manifestaţia, convocată de diverse organizaţii, a fost împotriva planurilor guvernului de a introduce noi reglementări anti-pandemie.

Mediafax

×
Subiecte în articol: Lockdown restricţii olanda COVID