x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Război în Ucraina. Zeci de mii de arme au fost distribuite locuitorilor Kievului

UPDATE Război în Ucraina. Zeci de mii de arme au fost distribuite locuitorilor Kievului

26 Feb 2022   •   19:22
UPDATE Război în Ucraina. Zeci de mii de arme au fost distribuite locuitorilor Kievului
Sursa foto: Hepta

Autoritățile de la  Kiev au distribuit arme locuitorilor orașului înainte de atacul trupelor terestre ruse, scrie DPA.

Este vorba despre 25.000 de arme automate şi 10 milioane de cartuşe, potrivit ministrului de Interne, Denis Monastîrski. Totodată, au mai fost distribuite arme antitanc.

''Kievul se va apăra'', a spus acesta. El spune că este mândru că populația își apără oraşele, satele, străzile şi casele. ''Ei se organizează, nu există jafuri sau furturi''.

UPDATE3 Trupele militare ruse se află la circa 30 de kilometri de centrul orașului Kiev, a anunțat Ministerul britanic al Apărării, care a citat rapoartele serviciilor de informații. Armata ucraineană opune rezistență puternică, scrie Reuters.

''Forţele armate ucrainene continuă să opună o rezistenţă îndârjită în toată ţara. Probabil că pierderile ruse vor fi numeroase şi mai mari decât a anticipat sau va recunoaşte Kremlinul. Rusia nu a reuşit să câştige controlul asupra spaţiului aerian deasupra Ucrainei, ceea ce reduce eficacitatea atacurilor forţelor aeriene ruse'', arată instituția din Regatul Unit.

Totodată, și un responsabil militar american spune că trupele ucrainene pun în dificultate atacurile Federației Ruse. 
''Ştim că trupele ruse nu au făcut progresele pe care le aşteptau, mai ales în nord, și au fost încetinite în ofensiva lor''.

Și președintele Volodimir Zelenski a avertizat, aseară, că trupele ruse vor intra în capitală în această noapte și i-a îndemnat pe ucraineni să ''oprească inamicul oriunde pot''. 
''Peste 100.000 de invadatori sunt pe pământul nostru. Ei trag insidios asupra clădirilor rezidenţiale'', a scris Zelenski pe Twitter, cerând comunităţii internaţionale ''să oprească agresorul''.

UPDATE2 Cele mai grele lupte din Ucraina se desfășoară acum în jurul orașului Harkov, în nord-estul țării, potrivit unui oficial citat de agenția de presă Reuters.

Confruntările au continuat în mai multe orașe cheie, pe parcursul zilei de sâmbătă, în timp ce trupele rusești continuă să se îndrepte spre Kiev.

Se crede că cea mai mare parte a bătăliei pentru Kiev va avea loc în această seară sau mâine dimineață, deși lupte au apărut deja la periferia orașului.

UPDATE1 Armata rusă își continuă ofensiva în mai multe  direcții. Eforturile principale sunt concentrate în districtele operaționale Polissya, Siversky, Slobozhansky și Tavriya. Scopul principal al operațiunii este încercuirea și blocarea Kievului, „demilitarizarea” și „deznaționalizarea” Ucrainei și forțarea conducerii ucrainene să-și schimbe cursul politic în condițiile Federației Ruse.

Unitățile forțelor ruse pierd din ritmul ofensiv, așteaptă introducerea unor unități suplimentare în luptă și sunt forțate să se oprească pentru a-și reface proviziile. Aceștia și-au pierdut parțial capacitatea de luptă și încearcă să se regrupeze, transmite Statul Major al armatei ucrainene. 

Forțele militare ruse au încercat să aterizeze trupe aeropurtate în zona Tomylivka și pe aerodromul Vasylkiv dar incercarea de debarcare a fost distrusă.

În regiunea Sivers'kyi, ocupanții ruși și-au continuat ofensiva cu forțe de până la 14 BTG-uri pentru a bloca Kievul din nord-est, dar au fost opriți de unități ale Forțelor Armate ucrainene din apropierea orașelor Nijn, Velyka Doroha și Obiciv.

În Slobozhanshchyna, până la 12 grupuri tactice de ocupanți au fost oprite în fața Okhtyrka și în districtele Bohodukhiv, Derhachiv, Pechenehy.

În direcția Tavriya, inamicul își continuă ofensiva și este obligat să introducă eșaloane secunde în luptă, până la 3 batalioane r din Armata a 58-a. Învadatorii pierd zilnic zeci de tancuri, sute de vehicule blindate și mii de soldați ruși.

Grupul Slobozhansk al Forțelor Armate ale Ucrainei continuă să desfășoare o operațiune de apărare. A oprit și a reținut forțele predominante ale rușilor. Totodată sunt respine atacurile aeriene inamice. În ultimele 24 de ore, aeronavele Forțelor Aeriene au efectuat 34 de zboruri, provocand daune Gării Horodnya din regiunea Cernihiv și un pod rutier în zona aşezarea Hersonului. Vayaractar - TV2 a lovit ținte la sud de aerodromul Gostomel. Forțele combinate desfășoară o operațiune defensivă, deținând poziții de-a lungul liniei de demarcație.

"Am rezistat și am respins cu succes atacurile inamice. Luptele continuăîn multe orașe și raioane ale statului nostru. Dar știm ce protejăm țara, pământul, viitorul copiilor. Kievul și orașele cheie din jurul capitalei sunt controlate de armata noastră. Ocupanții au vrut să blocheze centrul statului nostru și să-și pună păpușile aici, ca la Donețk. Le-am încălcat planul", a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky.

ȘTIRE INIȚIALĂ Lupte intense între armata ucraineană şi trupele ruse au loc în acest moment la periferia estică a oraşului Kiev, anunţă Comisia pentru Comunicaţii Speciale a Ucrainei, conform CNN.

Trupele ruse încearcă să ajungă la Centrala electrică CHP-6, situată în districtul Troieschyna din Kiev, probabil pentru a opri alimentarea cu electricitate a oraşului.

În capitala Ucrainei au fost auzite o serie de explozii şi tiruri de mitralieră în ultimele două ore. Trupele ruse încearcă să pătrundă în capitala Ucrainei dinspre est şi nord.

Conform unor surse citate de presa americană, Statele Unite s-au oferit să îl scoată pe preşedintele Volodimir Zelenski din Kiev, pentru a nu fi capturat sau ucis de armata rusă şi pentru a continua să conducă ţara în siguranţă.

Volodimir Zelenski a declarat în cursul nopţii că este pregătit să lanseze negocieri cu Rusia pentru instituirea imediată a unui acord de încetare a confruntărilor militare. Zelenski a precizat că oficiali ucraineni şi ruşi discută despre locul şi data potenţialelor negocieri.

"Această noapte va fi grea, foarte grea, dar va veni dimineaţa. În această noapte, inamicul va recurge la toate mijloacele de care dispune pentru a ne distruge rezistenţa. În această noapte vor lansa un asalt. Trebuie să perseverăm în această noapte, destinul Ucrainei este decis în această noapte", a declarat preşedintele Ucrainei.

Locuitorii din capitala ucraineană Kiev se trezesc pentru a treia dimineață cu explozii

Locuitorii din capitala ucraineană Kiev se trezesc pentru a treia dimineață cu zgomotul exploziilor, pe măsură ce războiul ajunge în oraș. Cel puțin șase orașe din Ucraina au intrat în alertă aeriană sâmbătă dimineață.

Ultimele noutăți, conform CNN:

- explozii au fost raportate în capitală sâmbătă dimineața, după zile de lupte grele la periferie, în timp ce trupele rusești au avansat spre oraș. Focuri de armă au fost auzite și în apropierea centrului orașului.

- într-un discurs național vineri seară, președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a promis că ucrainenii vor rămâne și vor lupta pentru țara lor și a acuzat Rusia că a vizat infrastructura civilă.

- un purtător de cuvânt al lui Zelenski a declarat că președintele a acceptat o propunere rusă de a purta negocieri și că este pregătit să discute despre pace și încetarea focului

- sancțiunile se adună: SUA și Canada au anunțat vineri sancțiuni împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a ministrului rus de externe Lavrov, alăturându-se astfel Uniunii Europene și Marii Britanii.

Cel puțin șase orașe din Ucraina au intrat în alertă aeriană sâmbătă dimineață, conform NEXTA TV: Lutsk , Rivne, Lviv, Cherkasy, Uman și Kherson.

×
Subiecte în articol: Ucraina