x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Rusia și Ucraina au căzut de acord să înceapă negocierile de pace

UPDATE Rusia și Ucraina au căzut de acord să înceapă negocierile de pace

27 Feb 2022   •   16:59
UPDATE Rusia și Ucraina au căzut de acord să înceapă negocierile de pace

Preşedinţia Ucrainei a anunţat că va participa la negocieri de  pace cu Rusia în apropierea Cernobâlului, lângă  frontiera cu Belarus. 

"Negocierile se vor derula în regiunea Pripiat. Preşedintele belarus și-a asumat responsabilitatea de a asigura ca toate avioanele, elicopterele şi rachetele staţionate pe teritoriul belarus să rămână la sol pe durata deplasărilor delegaţiei ucrainene", a transmis Preşedinţia Ucrainei, conform cotidianului Le Monde.

Rusia şi Ucraina au semnalat disponibilităţi de a iniţia negocieri urgente pentru un eventual armistiţiu. Nu este clar când ar urma să înceapă negocierile şi cine va fi mediator.

Kremlinul a semnalat că negocierile ar putea începe duminică după-amiază, deoarece o delegaţie rusă este prezentă în Gomel, pe partea belarusă a frontierei cu Ucraina.

Șireşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut ca negocierile să înceapă cât mai rapid, pentru salvarea de vieţi omeneşti.

UPDATE 1 Premierul Israelului, Naftali Bennett, i-ar fi transmis preşedintelui rus Vladimir Putin disponibilitatea de a intermedia eventuale negocieri pentru oprirea confruntărilor militare între Rusia şi Ucraina, anunţă Kremlinul.

"Naftali Bennett a propus ca Israelul să ofere servicii de intermediere a negocierilor în scopul suspendării confruntărilor militare" transmite președinția Federației Ruse, citată de agențiile ruse de presă.

Guvernul Israelului a confirmat că premierul Naftali Bennett a vorbit cu preşedintele Rusiei. "Au discutat despre criza dintre Rusia şi Ucraina",  fără însă a face vreo referire la propunerea de intermediere a acţiunilor diplomatice.

Naftali Bennett l-a sunat pe Vladimir Putin după ce Moscova îl convocase, vineri, pe ambasadorul israelian pentru a-și exprima nemulţumirea în legătură cu afirmaţiile ministrului israelian de Externe, Yair Lapid, care condamnase operaţiunea militară rusă în Ucraina.

Vladimir Putin i-ar fi prezentat lui Naftali Bennett situaţia operaţiunii militare ruse din Ucraina şi i-ar fi semnalat că este dispus să iniţieze negocieri pentru un armistiţiu cu Kievul.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut vineri seară Israelului să medieze eventuale negocieri de pace între Ucraina şi Rusia, a anunţat Yevgen Korniychuk, ambasadorul ucrainean în Israel.

"Preşedintele ucrainean consideră că Israelul este singurul stat democratic care are relaţii foarte bune atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina, astfel încât să poată facilita organizarea acestor negocieri", a declarat ambasadorul Yevgen Korniychuk, potrivit CNN.

Diplomatul ucrainean a argumentat că Ierusalimul ar fi un loc mai bun pentru negocieri decât Minsk-ul, propus de Moscova.

"Kievul nu crede în legitimitatea" preşedintelui Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, care este şi un apropiat al preşedintelui rus, Vladimir Putin. "În mod absolut, trebuie să modificăm locaţia şi credem că oraşul Ierusalim ar fi bun pentru aceste negocieri", a explicat Yevgen Korniychuk.

"Guvernul israelian nu a anunţat nici că acceptă, nici nu a refuzat, analizează propunerea, iar acesta este un semnal pozitiv", a subliniat ambasadorul Ucrainei în Israel.

ȘTIRE INIȚIALĂ Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins, duminică, oferta rusă de negocieri în Belarus, spunând că Minskul și administrația Alekdandr Lukașenko au fost complice la invazia rusă, scrie Reuters.

El s-a declarat deschis pentru negocieri în altă parte. Președintele Zelenski spune că discuțiile ar putea avea loc în Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul sau Baku.

Totodată, o delegație rusă a ajuns în Belarus pentru negocieri cu Ucraina iar Kremlinul a anunțat faptul că aceasta este  pregătită să se întâlnească cu oficialii ucraineni în orașul bielorus Gomel.

Purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, precizează că din delegaţia rusă fac parte oficiali din Ministerele de Externe şi Apărării, precum şi de la cabinetul preşedintelui Vladimir Putin.

Ar fi primele negocieri după atacul Rusiei împotriva Ucraina. 

Zelensky 12

×
Subiecte în articol: negocieri zelenski belarus Rusia ucraina