x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE SUA redeschide frontierele terestre cu Mexic și Canada

UPDATE SUA redeschide frontierele terestre cu Mexic și Canada

14 Oct 2021   •   09:08
UPDATE SUA redeschide frontierele terestre cu Mexic și Canada

După  de SUA a  anunțat redeschiderea frontierei cu vecinii săi, Mexicul transmite că  reforma energetică nu amenință acordul de liber schimb dintre cele două state, scrie AFP.

"Ne vom întoarce la normalitate la frontiera noastră de nord", a spus Preşedintele mexican, Andres Manuel Lopez Obrador. El liniştește Statele Unite spunând că reforma energiei "nu contravine" tratatului de liber schimb. Dimpotrivă: este vorba pentru Mexic să aibă şi mai multe avantaje comparative, pentru a atrage mai multe investiţii", a spus acesta.

Reforma constituţională a pieţei energiei trebuie să consolideze rolul întreprinderii de stat Comisia Federală (CFE), în special în materie de producţie. CFE va deține 54% din piaţă, iar 46% revine sectorului privat.

Redeschiderea frontierei va "accelera creşterea economică în regiunea de la frontiera nordică a Mexicului", a adăugat și ministrul de externe, Marcelo Ebrard.

Administrația de la Washington a transmis că va permite trecerea persoanelor vaccinate din Mexic și Canada.

Statele Unite și-au închis fronterele în martie 2020 din cauza pandemiei de COVID-19 permițând doar intrarea măfurilor, a lucrătorilor și studenților, precum și din alte state de pe lista verde. 

Mexicul este  al 11-lea exportator mondial de produse și al doilea furnizor și client al SUA. Între Statele Unite, Canada și Mexic există un acord de liber schimb.

ȘTIRE INIȚIALĂ Statele Unite își vor deschide frontierele terestre cu Mexicul şi Canada la începutul lunii noiembrie pentru turiiștii vaccinați anti COVID-19, transmite Casa Albă, citată de AFP.

Pentru călătoriile cu avionul măsura a intrat în vigoare pe 20 septembrie. 

Autoritățile concep un plan pe etape pentru a permite tuturor cetățenilor străini să intre pe teritorul SUA dacă sunt complet imunizați. 

 

×
Subiecte în articol: sua frontiere vaccinare COVID