Uraganul Sandy va aduce pierderi de minimum 20 de miliarde de dolari economiei SUA, grosul pierderilor fiind cauzate de încetarea activității economice în cele 12 state lovite de super-furtună, estimează economiștii americani.
Compania de analiză Eqecat a estimat că uraganul Sandy va cauza pierderi între 5 și 10 miliarde de dolari constând în polițe de despăgubire din partea companiilor de asigurări și între 10 și 20 de miliarde din cauza încetării activităților economice. Alte voci, însă, estimează că pagubele pot ajunge și la 100 de miliarde de dolari.
Peter Morici, profesor de economie la Universitatea din Maryland, a estimat pierderile la 45 de miliarde de dolari, făcând o comparație cu uraganul Irene, de anul trecut.
Estimările inițiale în privința uraganului Irene au fost de pierderi în valoare de 7 miliarde de dolari, însă s-a dovedit că pagubele au fost de 15 miliarde.
Morici spune că și în acest caz, pagubele vor fi cel puțin duble, față de previziuni, luând în calcul și faptul că Sandy este o furtună mai puternică și afectează aproximativ 60 de milioane de doameni, precum și metropolele New York City și Washington D.C., care ar putea fi moarte din punct de vedere economic pentru mai multe zile.
Aeroporturile din nord-estul Americii au fost închise începând cu duminică noaptea, ceea ce înseamnă pagube de aproximativ 10 milioane de dolari pe zi pentru fiecare companie aeriană. În total, industria aeriană americană ar pierde 450 de milioane de dolari, se estimează de către companii.
Un alt factor important este faptul că vânturile puternice au dus la întreruperea alimentării cu energie electrică în multe regiuni de pe Coasta de Est a Americii. Numai acest lucru ar însemna pierderi evaluate între două sau trei miliarde de dolari.
Pentru că furtuna a dus la oprirea mijloacelor de transport în comun în New York și Washington, compania Moody’s Analytics estimează că pierderile se pot ridica și la 10 miliarde de dolari pe zi.
Mai mult, este posibil ca prețul benzinei să crească, în cazul în care rafinăriile de pe Coasta de Est sunt avariate sau activitatea lor este sistată.
Analiștii americani văd, însă, și partea plină a paharului. Economia din zona nord-estică a beneficiat din plin de grija americanilor de a-și face rezerve de hrană și produse de igienă, în așteptarea uraganului. De asemenea, industria construcțiilor va beneficia din plin de ravagiile uraganului, când americanii vor începe să-și renoveze casele avariate.
“Sandy va zgâlțâi puțin economia în noiembrie, însă apoi vor urma efectele pozitive. Este posibil chiar ca PIB-ul să crească puțin”, spune profesorul Peter Morici, care estimează că activitatea sporită în domeniul construcțiilor, de obicei slabă pe timp de iarnă, va însemna colectarea a 36 de miliarde de dolari la buget.