x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe URMĂRIŢI FĂRĂ SĂ ŞTIM. Companiile de telefonie mobilă ne pot "prezice" inclusiv mişcările viitoare

URMĂRIŢI FĂRĂ SĂ ŞTIM. Companiile de telefonie mobilă ne pot "prezice" inclusiv mişcările viitoare

20 Aug 2012   •   15:45
URMĂRIŢI FĂRĂ SĂ ŞTIM. Companiile de telefonie mobilă  ne pot "prezice" inclusiv mişcările viitoare

Soc si groaza. Companiile de telefonie mobila pot prezice miscarile viitoare ale utilizatorilor prin construirea unui profil privind stilul lor de viata, mai exact folosind datele din telefon, scrie dailymail.co.uk

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Birmingham a prezis cu succes locatiile viitoare ale unor persoane cu o marja de eroare de doar 20 de metri, dand nastere la temeri privind incalcarea spatiului privat al individului, adica accesul la informatii confidentiale.

Daca pana acum retelele de telefonie mobila puteau urmari locatia unui dispozitiv in timp real, oamenii de stiinta au dezvoltat un algoritm, o formula matematica, pentru a prezice miscarile noastre viitoare.

Felul cum acest lucru ar fi posibil este compararea informatiilor din telefonul individului, de genul postarii locatiilor pe retelele de socializare sau datele inregistrate de GPS, apoi compararea acestor date cu datele inregistrate de reteaua de telefonie, mai exact celulele pe langa care trece individul cu telefonul. Astfel, algoritmul poate prezice locatia viitoare a unei persoane bazandu-se pe pe locurile si zonele vizitate in trecut, precum si frecventa contactului cu zonele studiate.

Studiul s-a bazat pe datele obtinute analizand telefoanele mobile ale unui grup de 200 de persoane din Lausanne, Elvetia.

×