x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Următoarea lansare a unei rachete Soyuz va avea loc în septembrie

Următoarea lansare a unei rachete Soyuz va avea loc în septembrie

de Agerpres    |    26 Aug 2011   •   09:51
Următoarea lansare a unei rachete Soyuz va avea loc în septembrie

In urma accidentului navetei spatiale Cargo care s-a prabusit in Siberia, comandantul fortelor spatiale din Rusia a anuntat joi ca urmatoarea lansare a unei rachete Soyuz va fi amanata pana in septembrie. In cursul acestei saptamani trebuia sa fie lansat Soyuz-2, relateaza site-ul maxisciences.com.

Soyuz-2, care trebuia sa fie lansat saptamana asta de pe cosmodromul Plesetsk (800 km nord de Moscova), nu va mai decola. Rusia a hotarat sa amane lansarea pentru jumatate lunii septembrie, a declarat generalul Oleg Ostapenko.

Decizia a fost luata dupa accidentul navetei cargo Progress M12-M care, dupa ce a decolat cu succes de pe cosmodromul Baikonur cu ajutorul unei rachete Soyuz-U, s-a prabusit intr-o zona aproape nepopulata din Siberia. La aproape 350 secunde de la decolare, s-a observat o scadere a presiunii in rezervorul de carburant, datorata unei pene de motor. A doua zi dupa accident, Agentia spatiala rusa a hotarat sa suspende lansarea tuturor rachetelor Soyuz, pana la elucidarea cauzelor exacte ale prabusirii navetei spatiale. Se pare insa ca a recurs la o decizie mai putin radicala, Soyuz-2 urmand sa fie lansat la jumatatea lunii urmatoare. 'N-am discutat inca despre datele concrete ale lansarii', a precizat generalul Ostapenko, la sfarsitul sedintei unei comisii de stat, organizate la cosmodrom.

×