x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uniunea Europeană va ajuta Kievul „orice s-ar întâmpla”, promite Ursula von der Leyen

Uniunea Europeană va ajuta Kievul „orice s-ar întâmpla”, promite Ursula von der Leyen

de Redacția Jurnalul    |    15 Dec 2023   •   23:15
Uniunea Europeană va ajuta Kievul „orice s-ar întâmpla”, promite Ursula von der Leyen
Sursa foto: Hepta

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus vineri că UE va găsi o soluție pentru a debloca ajutorul de 50 de miliarde de euro promis Ucrainei, în ciuda veto-ului premierului ungar Viktor Orban, potrivit Le Monde.

O viitoare reuniune a șefilor de stat și de guvern din UE, la începutul anului 2024, ar trebui să permită deblocarea acestui ajutor.

„De acum până atunci, ne vom asigura că, indiferent ce se va întâmpla, vom avea o soluție operațională la acel summit", a declarat președintele Comisiei Europene.

„Lucrăm foarte mult, bineînțeles, pentru a ajunge la un acord între cele 27 de state membre, dar cred că este de asemenea necesar să lucrăm la alternative pentru a avea o soluție operațională în cazul în care un acord între cei 27 (n.r. lideri europeni) nu este posibil”, a mai transmis Ursula von der Leyen într-o conferință de presă.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat „extrem de încrezător și optimist” că UE va putea să își îndeplinească angajamentele față de Ucraina „cu resurse financiare în următoarele săptămâni”.

„Este posibil ca douăzeci și șase de state membre să furnizeze banii pe o bază bilaterală, fără a trece prin (...) structurile UE. Există modalități de a ocoli acest lucru”, a declarat premierul irlandez Leo Varadkar, considerând totodată că „este încă posibil să se ajungă la un acord cu 27 de state membre”.

Viktor Orban a cerut vineri plata „tuturor” fondurilor europene de coeziune destinate Ungariei, care au fost suspendate în așteptarea reformelor, înainte de a lua în considerare eventuala ridicare a veto-ului său asupra unui nou ajutor pentru Ucraina.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Ursula von der Leyen kiev ajutor UE