x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ursula von der Leyen: „E momentul să dăm dovadă de hotărâre, nu de împăcare! Industria Rusiei e zdrențe!”

Ursula von der Leyen: „E momentul să dăm dovadă de hotărâre, nu de împăcare! Industria Rusiei e zdrențe!”

de Şerban Mihăilă    |    14 Sep 2022   •   11:42
Ursula von der Leyen: „E momentul să dăm dovadă de hotărâre, nu de împăcare! Industria Rusiei e zdrențe!”
Sursa foto: hepta

Solidaritatea blocului comunitar european cu Kievul rămâne „de nezdruncinat”, a promis preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, astăzi, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, susţinut la Strasbourg. Pentru a putea menține această solidaritate, ea a prezentat și o serie de propuneri în vederea limitării creșterii prețurilor la energie, care au afectat Europa în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Având-o ca invitată de onoare pe prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, aplaudată în picioare de eurodeputaţi la apariția sa, Ursula von der Leyen a declarat că sancțiunile impuse Rusiei au un impact real și nu vor fi înlăturate.

„Niciodată până acum acest Parlament nu a mai dezbătut starea Uniunii noastre în timp ce războiul face ravagii pe teritoriul european!”, a spus Von der Leyen, în Parlamentul European de la Strasbourg, purtând albastru și galben - culorile steagurilor Ucrainei și UE - în discursul său anual, susținut în fața europarlamentarilor.

„Mă aflu aici cu convingerea că, prin curaj și solidaritate, Putin va eșua și Europa va învinge!”, a mai spus ea, adăugând: „Solidaritatea Europei cu Ucraina va rămâne de nezdruncinat!”.

„Imediat ce trupele ruseşti au trecut frontiera Ucrainei, răspunsul nostru a fost puternic, hotărât şi imediat, şi cred că putem fi mândri de acest lucru. Am reuşit să regăsim puterea interioară a Europei şi vom avea nevoie de ea, pentru că timpurile care ne stau în faţă nu sunt uşoare. Miza este foarte mare, nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă şi întreaga lume. Vom fi încercaţi de cei care vor să exploateze orice fel de diviziune între noi. E un război în energie, în economie, împotriva viitorului nostru, e vorba de autocraţia care se luptă cu democraţia. Dacă găsim solidaritatea necesară, Putin va eşua, iar Ucraina şi Europa vor izbândi!”, a afirmat preşedinta CE, citată de Reuters.

„Astăzi, curajul are un nume. Acest nume este Ucraina. Curajul are un chip. Acest chip este cel al tuturor bărbaţilor şi femeilor din Ucraina care rezistă în faţa Rusiei!”, a mai spus ea.

Propuneri pentru depășirea crizei

Von der Leyen, ale cărei propuneri pentru a ajuta gospodăriile și companiile europene includ diminuarea profiturilor excepționale ale companiilor energetice și impunerea de reduceri ale consumului de electricitate în întregul bloc, a precizat că membrii Comisiei Europene lucrează, de asemenea, pentru a proteja gospodăriile și companiile de pe teritoriul UE, mai notează Reuters.

„Sfârșitul de lună devine o sursă de anxietate pentru milioane de întreprinderi și gospodării.”, a remarcat ea, propunând măsuri pentru a limita veniturile generatorilor de energie electrică prin costuri reduse și pentru a obliga firmele producătoare de combustibili fosili să împartă profiturile obținute din creșterea prețurilor la energie.

„În aceste vremuri, este greșit să primim venituri și profituri record extraordinare, beneficiind de război, pe spinarea consumatorilor noștri. În aceste vremuri, profiturile trebuie să fie împărțite și canalizate către cei care au cea mai mare nevoie de ele!”, a declarat ea, citată de Reuters.

„Industria Rusiei e zdrențe!”

În timp ce, arătând cu degetul spre creșterea uriașă a prețurilor la energie, unii europeni susțin că sancțiunile impuse Rusiei de către blocul comunitar afectează mai mult Occidentul, Ursula von der Leyen afirmă că măsurile punitive afectează Rusia.

Sectorul financiar al Rusiei este la limita supraviețuirii, a spus ea, adăugând că aproape o mie de companii internaționale au părăsit țara. „Armata rusă ia cipuri de la mașini de spălat vase și frigidere pentru a-și repara echipamentele militare, deoarece au rămas fără semiconductori. Industria Rusiei este zdrențe!”, susține șefa Comisiei Europene.

Într-un moment în care Ucraina luptă pentru securizarea teritoriului pe care l-a recucerit de la forțele rusești de ocupație printr-o contraofensivă rapidă, Ursula von der Leyen avertizează că nu este momentul ca blocul să-și înmoaie poziția.

„Acesta este momentul să dăm dovadă de hotărâre, nu de împăcare! Suntem implicați pe termen lung!”, a mai spus ea.

Ursula von der Leyen a declarat că Europa s-a diversificat în afara energiei rusești, dar Moscova încă „manipulează în mod activ” piața, iar prețurile la gaze au crescut de peste 10 ori față de perioada de dinaintea pandemiei COVID-19.

Uniunea Europeană va îngheța finanțarea pentru statele membre care nu respectă principiile democratice și își va intensifica lupta împotriva corupției, a mai spus șefa executivului blocului în discursul său.

„Vom continua să insistăm asupra independenței judiciare. Și ne vom proteja, de asemenea, bugetul prin intermediul mecanismului de condiționalitate.”, a declarat Ursula von der Leyen.

Ea s-a referit la sancțiunea bugetară a UE „bani pentru democrație”, care permite oprirea finanțării țărilor care subminează principiile de bază ale democrațiilor liberale.

×
Subiecte în articol: Ursula von der Leyen