x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Utimele speranţe

Utimele speranţe

de Sînziana Stancu    |    17 Mai 2008   •   00:00
Utimele speranţe
Sursa foto: Peter Parks/

BILANŢ TRIST ● China încă se zguduie şi caută supravieţuitori
În timp ce face ultimele încercări de salvare a supravieţuitorilor devastatorului cutremur, China se pregăteşte de un bilanţ catastrofal, cu zeci de mii de morţi.



BILANŢ TRIST ● China încă se zguduie şi caută supravieţuitori
În timp ce face ultimele încercări de salvare a supravieţuitorilor devastatorului cutremur, China se pregăteşte de un bilanţ catastrofal, cu zeci de mii de morţi.

Strigăte din ce în ce mai slabe răzbăteau ieri de sub ruinele unei şcoli din Sichuan, orientînd echipele de salvare spre locurile în care ar mai putea găsi supravieţuitori. După patru zile de la catastrofă se pot întîmpla, totuşi, miracole, într-o zonă devastată de unda de şoc a seismului, unde peste 80% dintre unităţile şcolare s-au prăbuşit. Un astfel de miracol s-a produs chiar ieri, cînd mai mulţi elevi păreau să dea semne de viaţă după mai bine de 80 de ore de cînd fuseseră îngropaţi de vii sub dărîmături. Bilanţurile oficiale indică pînă acum 22.000 de morţi, cei mai mulţi – 21.577 – numai în provincia Sichuan, zeci de mii de dispăruţi şi aproximativ 200.000 de răniţi. Agenţia China Nouă informa ieri că 216.000 de clădiri s-au prăbuşit în Sichuan, între care 6.898 erau numai şcoli. Autorităţile chineze se aşteaptă la un bilanţ şi mai sumbru, cu peste 50.000 de morţi. Aproximativ 5 milioane de oameni au rămas fără adăpost. Ieri s-a produs o nouă replică puternică, de peste 5 grade pe scara Richter, provocînd din nou groază populaţiei, care se teme că un alt cutremur puternic ar putea lovi China în următoarele zile. Pînă acum s-au produs aproximativ 4.000 de replici, iar unda de şoc a cutremurului iniţial, de 7,8 grade pe scara Richter, produs luni, a făcut de două ori înconjurul lumii.

ADOPŢII. Autorităţile chineze se pregătesc să autorizeze adopţia copiilor orfani ai căror părinţi au murit la cutremur. Mai multe organizaţii din China şi din străinătate au făcut deja cereri de adopţie, iar guvernul de la Beijing a anunţat că e dispus să analizeze cererile de la "persoanele calificate". Din 2006, China a înăsprit legislaţia adopţiilor de către străini, prevăzînd ca viitorii părinţi adoptivi să fie căsătoriţi de mai mulţi ani, să fie înstăriţi şi să nu fie obezi.

×
Subiecte în articol: externe