x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Uzbekistan a eliberat cel mai vechi deţinut politic

Uzbekistan a eliberat cel mai vechi deţinut politic

24 Noi 2016   •   23:40
Uzbekistan a eliberat cel mai vechi deţinut politic
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Un fost deputat care a petrecut aproape un sfert de secol în închisorile din Uzbekistan a fost eliberat joi după mai multe apeluri din partea unor organizaţii neguvernamentale şi a Statelor Unite, a anunţat un apropiat al familiei sale, potrivit AFP.

Samandar Kukanov, 72 de ani, a fost închis în 1993 pentru deturnare de fonduri în timp ce era membru al parlamentului uzbec. Simpatizanţii săi afirmă că aceste acuzaţii au fost fabricate din cauza opoziţiei sale la preşedintele din acea perioadă, Islam Karimov.

"Da, este liber. Am vorbit cu fiul lui Sardor", a afirmat o apropiată a familiei, fotografa Umida Ahmedova, specialistă în drepturile omului şi chestiuni sociale.

Prelungită deja, sentinţa iniţială de 20 de ani închisoare decisă împotriva lui Samandar Kukanov, a fost prelungită cu trei ani în octombrie, potrivit unei organizaţii pentru apărarea drepturilor omului cu sediul la Taşkent.

Eliberarea lui Samandar Kukanov a avut loc în contextul în care preşedintele interimar al Uzbekistanului, Şavkat Mirzoiev, încearcă să îşi consolideze puterea după decesul lui Islam Karimov care a condus cu o mână de fier această ţară din Asia Centrală timp de peste un sfert de secol.

Potrivit unui analist al organizaţiei Human Rights Watch, Steve Swerdlow, multiplele apeluri publice ale diplomaţilor şi guvernului american la adresa autorităţilor uzbece au avut un rol în eliberarea lui Samandar Kukanov.

"Dacă preşedintele interimar vrea serios să arate lumii că regimul său va fi mai puţin represiv decât cel al lui Islam Karimov, va trebui să elibereze mai mulţi deţinuţi politici şi să pună capăt torturii", a subliniat el.

Uzbekistanul este frecvent criticat de ONG-uri pentru controlul strict asupra presei şi încălcarea drepturilor omului, cum ar fi întemniţarea opozanţilor.

Alegeri prezidenţiale urmează să aibă loc la 4 decembrie, mai scrie AFP.

Sursa: AGERPRES

×