x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Va fi razboi intre Georgia si Rusia?

Va fi razboi intre Georgia si Rusia?

25 Aug 2004   •   00:00

Presedintele greu incercatei republici georgiene, Mihail Saakasvili, ii prezinta omologului sau rus, Vladimir Putin, propria viziune legata de conflictul pe care Georgia incearca sa-l gestioneze in regiune.

ANCA ALDEA

Presedintele georgian, Mihail Saakasvili, este nemultumit de interventia Rusiei in Osetia de Sud, regiune separatista georgiana, situata in nordul Georgiei. Cu o populatie de circa 70.000 de locuitori, majoritatea crestin-ortodocsi, Osetia de Sud este condusa de un om de afaceri fost comunist, Eduard Kokoiev, care are nationalitate rusa.

In opinia presedintelui georgian, Moscova ii alimenteaza cu armament pe separatisti, incurajandu-i astfel sa-si mentina pretentiile de autonomie in fata Guvernului de la Tbilisi. Din aceasta cauza, Saakasvili s-a vazut nevoit sa traga noi semnale de alarma.

"Suntem foarte aproape de un razboi cu Rusia si trebuie sa pregatim populatia", a declarat presedintele georgian intr-un interviu acordat publicatiei franceze Lib...ration. Intre Rusia si Georgia persista tensiuni din anii ’90, legate de teritoriile separatiste georgiene din Abhazia si Osetia de Sud. In Georgia, fosta republica sovietica, tensiunile au escaladat recent, dupa ce Saakasvili a lansat serioase avertismente prin care autoritatile de frontiera sunt autorizate sa deschida focul impotriva navelor ruse care se indreapta, pe Marea Neagra, inspre Abhazia.

ACUZATII. Saakasvili recunoaste ca se afla in legatura permanenta cu omologul sau rus, Vladimir Putin, pe care il suspecteaza ca nu este in masura sa conduca singur Rusia. "De multe ori am impresia ca nu numai Putin ia deciziile in tara lui", sustine Saakasvili. El este de parere ca exista interese din partea cecenilor pro-rusi, al caror lider a promis 5.000 de oameni pentru sprijinirea rusilor aflati in Osetia de Sud, regiunea in care peste 80% din populatie are cetatenie rusa. Criza din regiune este alimentata, in opinia unora, direct de la Kremlin, unde presedintele Putin "se declara impotriva organizarii unei conferinte internationale cu privire la solutionarea statutului Osetiei de Sud", regiune din care georgienii si-au retras fortele militare saptamana trecuta, din cauza escaladarii violentelor. Saakasvili acuza Kremlinul ca a trimis militari in Osetia de Sud pentru a-i ucide pe granicerii georgieni.

LIDERUL

Saakasvili a incercat solutionarea conflictului pe cale pasnica, in repetate randuri. El propune "o mai mare autonomie Osetiei de Sud si o participare generoasa a acesteia la Guvernul central georgian". Ales presedinte al Georgiei in ianuarie 2004, Mihail Saakasvili, in varsta de 36 de ani, a fost, in perioada regimului Eduard Sevardnadze, liderul Miscarii Nationale, formatiune de Opozitie. Saakasvili este cel care i-a dat, in noiembrie 2003, ultimatum fostului presedinte Sevardnadze de a parasi tara, dupa 30 de ani de "domnie". Tanarul sef de stat e cunoscut pentru afinitatile sale pro-americane.
×
Subiecte în articol: externe saakaşvili osetia sud