x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vaccinul Sputnik V, noua armă cu care Putin divizează Europa

Vaccinul Sputnik V, noua armă cu care Putin divizează Europa

de Şerban Mihăilă    |    05 Apr 2021   •   08:29
Vaccinul Sputnik V, noua armă cu care Putin divizează Europa

Programul lent de vaccinare al Europei oferă o șansă nesperată unuia dintre cei mai mari dușmani ai UE de pe continent, care poate obține o victorie diplomatică răsunătoare. O eventuală aprobare a vaccinului rusesc de către Agenția Europeană pentru Medicamente, precum și perspectivele distribuirii și chiar a producerii sale în spațiul blocului comunitar dau deja fiori multor lideri europeni, care se întreabă insistent dacă Sputnik V poate fi considerat un leac eficient sau o armă periculoasă pentru un nou plan ascuns al președintelui Vladimir Putin de a diviza Europa. 

 

Kremlinul a difuzat, săptămâna trecută, rezumatul unei videoconferințe organizate cu participarea cancelarului german, Angela Merkel, a președintelui francez, Emmanuel Macron, și a liderului rus, Vladimir Putin. Potrivit Moscovei, principalul subiect pe agenda întâlnirii la nivel înalt din spațiul virtual l-a constituit perspectiva „înregistrării vaccinului Sputnik V în Uniunea Europeană, precum și posibilele distribuiri și producții comune ale acestuia în țările UE”. Interpretarea dată de Berlin videoconferinței a fost mult mai moderată, conținând și un avertisment explicit, potrivit căruia Sputnik ar putea fi folosit doar dacă întrunește standardele europene. Cu toate acestea, organizarea evenimentului într-o astfel de componență a fost suficientă pentru a da fiori unor state membre ale UE, provocând reacții vehemente și în rândul aliaților europenilor. În momentul de față, blocajele intervenite de câteva ori în lanțul de distribuție s-au soldat cu derularea lentă a programului european de vaccinare, determinând o serie de lideri ai UE să-și îndrepte atenția spre Moscova. Vara trecută, Kremlinul fusese aspru criticat că a aruncat pe piață Sputnik fără o testare suficientă, însă studii prezentate recent de prestigioasa publicație medicală „The Lancet” arată că acest vaccin este destul de eficient și de sigur. Sputnik este examinat în prezent de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), organizația europeană pentru aprobarea produselor medicamentoase în spațiul UE. Câțiva lideri europeni sunt însă extrem de sceptici asupra motivelor ascunse ale Rusiei și văd în oferta Moscovei de a aproviziona Europa cu dozele de care mai este nevoie drept o încercare a lui Putin de a diviza și mai mult continentul. Diplomați din state membre ale fostei Uniuni Sovietice au declarat, cu subiect și predicat, că nu intenționează să utilizeze vaccinuri neaprobate de EMA, speculând, concomitent, că dozele rușilor ar putea fi un instrument pentru divizarea UE și, în același timp, un „vehicul” pentru alte activități subversive derulate de Moscova. 

Leac sau armă?

În prezent, unele state din UE negociază deja direct cu Rusia pentru Sputnik, deși vaccinul nu a fost aprobat de EMA și nu face parte din programul centralizat de vaccinare al blocului comunitar, prin care Comisia Europeană procură dozele în numele țărilor membre. Atât Ungaria, cât și Slovacia au aprobat și au comandat patru milioane de doze, în timp ce alte state, între care și influenta Austria, se pregătesc să ceară Moscovei vaccinul său. Intenția Austriei de a obține vaccinul, dacă serul va fi aprobat de UE, reprezintă o lovitură dură pentru Bruxelles, după ce cancelarul Sebastian Kurz a acuzat deschis Comisia Europeană că distribuie lent și inechitabil dozele în rândul statelor membre. Săptămâna trecută, Kurz postase pe Twitter o fotografie din timpul unei întâlniri avute cu ambasadorul Rusiei, comentând că este „foarte fericit” de perspectiva plasării, curând, a primei comenzi de vaccin. La începutul lui martie, într-o convorbire telefonică avută cu Putin, Kurz a discutat și despre posibile colaborări pentru producerea vaccinului. La rândul lor, Italia și alte state se află în negocieri pentru producerea dozelor Sputnik în Europa. De partea cealaltă, omologul lui Kurz din Lituania, premierul Ingrida Šimonytė, a avertizat însă în mod public: „Putin nu se sinchisește să folosească vaccinul ca leac pentru poporul rus; el îl oferă lumii ca pe o altă armă-hibrid pentru a diviza și a conduce”. Deși Putin promovează agresiv Sputnik V pe plan internațional, numeroși ruși sunt foarte reticenți în a-și administra vaccinul. Voci oficiale de la Bruxelles încearcă să risipească însă îngrijorarea unor state precum Lituania și Polonia, adversari ai Moscovei, susținând că, și în eventualitatea în care EMA aprobă Sputnik, este foarte puțin probabil ca acesta să fie adăugat în portofoliul de vaccinuri al Comisiei Europene. Mai mult, susțin aceleași surse, Rusia nu ar avea, pur și simplu, capacitatea de a produce un număr foarte mare de vaccinuri în interiorul Europei. În plus, vaccinurile utilizate în programul UE trebuie să fie produse în laboratoare care respectă standardele EMA. Chiar dacă ne aflăm departe de momentul în care Sputnik ar putea fi produs în laboratoarele europene, dezbaterea aprinsă provocată de posibilitatea intrării vaccinului rusesc pe piața comunitară demonstrează însă cât de ușor poate diviza Moscova statele din interiorul UE. 

Diplomația vaccinurilor 

Oferta Moscovei poate adânci și falia dintre UE și Marea Britanie, într-un moment în care Londra și Bruxelles-ul se află într-o dispută aprinsă pe tema vaccinurilor. Tom Tugendhat, președinte al Comitetului pentru Afaceri Externe din Parlamentul britanic, susține că simpla invocare a subiectului Sputnik a fost „de o naivitate extraordinară”, având în vedere că „Rusia utilizează vaccinurile drept armă diplomatică”. „Folosirea vaccinurilor pentru a bate mai adânc un cui în relațiile dintre UE și Marea Britanie, precum și în cele dintre acele state UE care cunosc mai bine Rusia, precum Lituania, și cele dispuse să închidă ochii, are scopul de a diviza și a provoca, iar acest lucru alimentează doar interesul Rusiei”, spunea recent Tugendhat pentru CNN. „Rusia se bucură întotdeauna să vadă UE și aliații săi divizați”, trimițând acasă mesajul că democrația occidentală nu este, de fapt, ceea ce pare, a precizat și Oleg Ignatov, analist principal pe Rusia la institutul „International Crisis Group”, citat de aceeași televiziune americană. Diplomația vaccinurilor pare acum noua carte pe care joacă Moscova, într-un moment în care acuzațiile în legătură cu un presupus atac cibernetic rusesc asupra EMA, anul trecut, revin în actualitate. Paradoxal, EMA ar putea aproba acum Sputnik V.   

Putin nu se sinchisește să folosească vaccinul ca leac pentru poporul rus; el îl oferă lumii ca pe o altă armă-hibrid pentru a diviza și a conduce”.

Ingrida Šimonytė, premierul Lituaniei

×