x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Valeri Ivasyuk: În Ucraina gripa porcină va provoca efecte mai rele faţă de restul lumii! Se închid graniţele?

Valeri Ivasyuk: În Ucraina gripa porcină va provoca efecte mai rele faţă de restul lumii! Se închid graniţele?

de Ovidiu Ciutescu    |    31 Oct 2009   •   00:00
Valeri Ivasyuk: În Ucraina gripa porcină va provoca efecte mai rele faţă de restul lumii! Se închid graniţele?

Premierul Ucrainei, Yulia Tymoshenko, a instituit un embargou pentru o perioadă de trei săptămâni, perioadă în care şcolile au fost închise iar adunările publice interzise. Totul pleacă de la viteza cu care virusul N1H1 se propagă în această ţară. În acelaşi timp, fostul ministru al sănătăţii, Valeri Ivasyuk, spune că în Ucraina "va fi cu mult mai rău ca în restul lumii afectate de virus". De asemnea, notează mignews.com.ua, el o acuză pe Tymoshenko de "inconştienţă pentru că numai o asemenea persoană putea să ignore avertismentele şi să organizeze - sâmbăta trecută - un miting cu oameni din toate regiunile".



Prognoza dură, dată de Valeri Ivasyuk, are în spate un fundament solid, sistemul sanitar din Ucraina. Unul care este total depăşit de evenimente, aşa cum - în opinia fostului demnitar - este şi actualul Ministru al Sănătăţii: "În primul rând, în Ucraina sistemul dde imunizare este la pământ. Chiar dacă populaţia a fost vaccinată contra rubeolei şi rujeolei,  oamenii se tem că tocmai din cauza acţiunilor total neprofesioniste întreprinse de Ministerul Sănătăţii vor avea de suferit. În al doilea rând, asocierea acestei gripe porcine, a gripei virale de sezon, cu "gripa" dată de porcii care fac campania electorală şi care amplifică tot răul dat de această problemă. În al treilea rând, Yulia Tymoshenko, care se transformă într-un factor important de propagare a  virusului pentru că numai o persoană inconştientă putea să organizeze - sâmbăta trecută - un miting la care să participe oameni din toate regiunile ţării. Astfel, am reuşit să aducem focarele endemice lângă situri care nu erau afectate şi nici ameninţate de acest flagel!" Fostul Ministru al Sănătăţii cere Parchetul să deschidă o cauză penală împotriva succesorului său, pentru modul total greşit în care gestionează problema virusului A (H1N1).

La rândul său, Vasili Kniazevych, actualul ministru, marşează pe necesitatea "de a avea un laborator puternic, necesar în astfel de situaţii". Ministrul sănătăţii nu vede în atacul lui Ivasyuk o discreditate a instituţiei pe care o conduce ci, "un motiv de panică exagerată a acestuia". Kniazevych spune că în prezent s-au luat toate măsurile pentru ca focarul să nu se extindă:  "Am instruit personalul pe care îl avem să funcţioneze direct în şcoli şi instituţii. Este o decizie fără precedent în istoria medicală a Ucrainei, este un control dur pe care îl instituim, dar sperăm să avem rezultate! De asemenea, în ţară vor ajunge primele doze de vaccin şi vom începe vaccinarea populaţiei".  Ministrul sănătăţii primeşte o lovitură foarte dură şi din partea lui  Nestor Shufrich - vicepreşedinte al Partidului Regiunilor. "Aceasta este o crimă. Dacă aceşti oamenii ştiu că avem în ţară cazuri de gripa A (H1N1), ar fi trebuit să întreprindă măsuri încă din fază încipientă şi să atenţioneze populaţia. Ceea ce au făcut ei, să ascundă această informaţie, este imoral şi se constituie într-o acţiune care trebuie cercetată penal! În california, chiar dacă nu se ştia de această gripă, cei care s-au ocupat de gestionarea problemelor medicale au fost supuşi oprobiului public şi apoi şi-au dat demisia. Chiar şi aşa, au avertizat toată ţara de peridcol, imediat cum au aflat de probleme.  La noi... Nici măcar nu găsim banalul tifon pentru bandajare în farmaciile de spital!" Shufrich a arătat că este incredibil modul în care autorităţile, deşi au ştiut că există cazuri de gripă porcină încă din septembrie şi primele decese în octombrie, au reuşit să ascundă problema. "De ce?", se întreabă el?

×
Subiecte în articol: externe