Agenţia de meteorologie din Japonia a dat publicităţii o hartă cu avertizările de tsunami, precum şi cu locul unde s-a produs seismul de astăzi (marcat cu X). Cu roşu sunt marcate valurile estimate la înălţimi de peste trei metri, cu portocaliu – valuri de până la doi metri, cu galben – valuri de aproximativ 0,5 metri.
Potrivit geologilor americani, valurile de tsunami se deplasează înspre est şi vor ajunge până în Hawaii, pe coastele Oregonului, Californiei şi Washingtonului, urcând spre Alaska. Televiziunile japoneze au prezentat astăzi imagini terifiante cu valuri de apă şi nămol care au adunat totul în cale înainte de a se izbi puternic de mal. Au fost măturate inclusiv vapoare comerciale de mare tonaj, yachturi private, precum şi vase ale Marinei nipone. Valurile de tsunami au acoperit mai multe oraşe în nordul ţării, potrivit presei japoneze. Autorităţile au făcut apel la calm şi i-au avertizat pe cei aflaţi în imediata vecinătate a apei să se refugieze la etajele superioare ale clădirii pentru a se feri de furia apelor. Lângă oraşul Sendai, valurile seismice au acoperit cel puţin o fermă şi au desprins din fundaţii câteva clădiri şubrezite de un incendiu. În oraşul Ichibara, nu departe de Tokio, un incendiu puternic a izbucnit la o rafinărie de petrol. Focuri puternice au fost raportate în mai multe regiuni din nord – Fukushima, Sendai, Iwate şi Ibaraki.
Mai multe cutremure, între care cel mai puternic s-a produs miercuri (7,3 grade Richter) au avut loc săptămâna aceasta în zona lovită astăzi de devastatorul seism. Coasta de nord-est a Japoniei, Sanriku, a fost zguduită de numeroase cutremure în trecute. În 1933, un seism de 8,1 grade pe scara Richter a ucis peste trei mii de oameni. În 2010, după un seism produs în Chile, valurile seismice au călătorit până în Japonia, acoperind mai multe ferme din Sanriku.
"Japonia nu a mai trăit până acum un cutremur ca acesta”, a declarat geofizicianul Dale Grant de la US Geological Survey. Potrivit oamenilor de ştiinţă, orice seism cu magnitudine de peste 8 grade Richter este considerat unul foarte puternic, deoarece el poate face pagube materiale la sute şi chiar mii de kilometri distanţă faţă de epicentrul la care s-a produs. Cea mai mare îngrijorare o reprezintă tsunami-ul, spune Grant, valurile seismice putând "călători” cu până la 830 de kilometri pe oră.