Dacă n-ar fi fost graţiat anul trecut, sub mandatul Monicăi Macovei, Mailat n-ar fi ajuns să o ucidă pe italiancă. Efectele sunt dezastruoase. Autorităţile italiene se pregătesc in aceste zile să-i expulzeze nu doar pe infractori, ci şi pe orice cetăţean romăn pe care poliţia il consideră "periculos". In semn de solidaritate cu familia Giovannei Reggiani, italianca ucisă de Nicolae Mailat, romănii au depus ieri flori la Biserica Italiană din Bucureşti, o iniţiativă aparţinănd postului de televiziune Antena 1.
⢠Proiect PC - Infractorii, interzişi 10 ani peste graniţă
Autorităţile italiene se pregătesc să-i expulzeze nu numai pe infractorii condamnaţi, ci şi pe orice romăn pe care poliţia il consideră "periculos".
Giovanna Reggiani, victima romănului Nicolae Mailat, care a bătut-o şi violat-o, a murit joi seară. Autorităţile italiene din Roma, Milano, Napoli, Torino, Firenze au inceput deja să numere romănii pe care-i au de expediat şi au ajuns la căteva mii. Numai la Roma, pe baza calculelor făcute de poliţişti şi carabinieri, există aproape 5.000 de romăni expulzabili. "Vom semna repede primele decrete de expulzare. Linia dură este necesară, pentru că in faţa bestiilor nu se poate răspunde decăt cu maximă severitate. Apa trebuie curăţată de peştii infectaţi, acţiune care este şi in sprijinul conaţionalilor care vin in Italia să muncească cinstit", a spus prefectul Romei, Carlo Mosca, precizănd că expresia "romăni-delincvenţi" este una inacceptabilă.
SELECŢIE. Măsurile privind expulzarea nu vor fi aplicate doar celor cu antecedente penale şi care au fost deja anchetaţi pe teritoriul italian, ci şi celor care sunt consideraţi de poliţie drept periculoşi pentru siguranţă publică. Procedura de expulzare nu va fi automată; dacă romănul este anchetat va fi necesară o autorizaţie din partea unui judecător.
Dacă romănul a comis fapte grave, cum e cazul asasinului Giovannei Reggiani, procesul se va ţine in Italia, şi tot aici condamnatul işi va executa pedeaspa. Pentru fapte minore, judecătorul poate da "liber" pentru expulzare. Pentru cei consideraţi "periculoşi" de poliţie, dar care nu sunt sub anchetă va fi nevoie, pentru expulzare, de avizul unui judecător de pace. In fapt, regulile vor fi cam aceleaşi precum cele practicate pentru imigranţii extracomunitari.
Ministrul de Interne italian, Giuliano Amato, nu le-a trimis incă o circulară prefecţilor, pentru a expune regulile in privinţa expulzărilor. Insă autorităţile işi pun deja problema mijlocului de transport cu care vor fi expediaţi romănii - cel mai probabil cu avioane de tip charter.
"UN AN NEGRU". Jurnaliştii italieni de la La Republica au concluzionat că anul 2007 a fost unul negru in ceea ce priveşte violenţele romănilor şi au făcut o cronică a acestora.
La 7 februarie, corpul unui pensionar de 61 de ani a fost găsit aruncat in nişte tufişuri din Roccavivi (Aquila). Doi romăni au fost arestaţi - o femeie pe care pensionarul o plătea pentu relaţii sexuale şi soţul ei.
La 7 martie, la Roma, un homosexual de 64 de ani a fost găsit mort in propria casă. Fusese injunghiat. Sub acuzaţia de ucidere a fost arestat un romăn de 23 de ani.
La 14 martie, in Caselle dâAsolo (Treviso), doi romăni au răpit o studentă şi au cerut 50.000 de euro ca s-o elibereze. Sechestrarea s-a incheiat după o zi.
La 10 aprilie, intr-o gară din Milano, un romăn şi-a ucis soţia tăindu-i gătul
La 26 aprilie, după o ceartă izbucnită in metrou, italianca Vanessa Russo (23 de ani) este inţepată in ochi cu vărful unei umbrele şi moare după o zi. Doina Matei, o tănără prostituată romăncă, a fost arestată, după ce anchetatorii au umărit camerele de inregistrat de la metrou.
La 2 mai, intr-o casă din Mendicino (Cosenza) au fost găsite cadavrele a doi bătrăni ciopărţite cu toporul. Pentru uciderea lor este cercetat un romăn, soţul menajerei uneia dintre victime.
CRIME ŞI JAFURI. La 29 mai, o femeie de 67 de ani a fost găsită moartă in apartamentul ei din Veneţia. Pentru crimă este cercetată Delia Croitoru (37 de ani), o romăncă ce se pare că a omorăt-o pe bătrănă pentru a se răzbuna pe băiatul acesteia, fostul ei iubit.
La 17 august, la Roma, pe o pistă de biciclete din zona Tor di Valle, un italian de 60 de ani a fost lovit in cap cu o bătă şi jefuit. Bărbatul a murit la 5 octombrie, după o lungă agonie. Pentru agresiune au fost arestaţi doi tineri romăni.
La 21 august, la Roma, trei romăni l-au atacat şi prădat pe regizorul Giuseppe Tornatore.
Ultimul caz in care a fost implicat un romăn a fost şi cel care a accelerat aprobarea unui decret pentru expulzarea imigranţilor romăni.
Mailat, graţiat in 2006, in timpul mandatului lui Macovei
"Ce am făcut? Eu doar i-am furat poşeta in staţia de autobuz de la Tor di Qiunto" - cu semne şi gesturi greu de descifrat, aşa s-a exprimat in faţa anchetatorilor Nicolae Romulus Mailat, romănul de etnie romă acuzat că a ucis-o pe Giovanna Reggiani. Bărbatul a mai spus că nu a bătut-o şi nu a violat-o pe femeie şi a cerut "analize" pentru a confirma varianta sa. Mailat este inchis la izolare, intr-o celulă din inchisoarea Regina Coeli, pentru a fi ferit de furia altor deţinuţi, potrivit La Repubblica.RECIDIVIST! In 2006, Mailat a fost condamnat in Romănia, la 3 ani de inchisoare pentru furt calificat, dar a fost graţiat in acelaşi an in timpul ministeriatului Monicăi Macovei.
PRIMELE CERCETÃ...RI. O primă examinare a cadavrului femeii a arătat că aceasta a suferit o traumă cranio-facială, care a provocat o hemoragie craniană ce a dus la coma cerebrală. Se pare că a fost lovită cu o piatră sau chiar cu propria umbrelă. Anchetatorii nu au putut proba deocamdată că femeia a fost violată, deşi, potrivit martorilor, cănd a fost găsită, avea pantalonii traşi şi ii lipsea lenjeria. Giovanna Reggiani a fost deconectată joi seară de la aparatele care o ţineau in viaţă.
Femeia din tabăra de romi care a anunţat fapta lui Mailat se află acum in custodia poliţiei, pentru că o parte din locuitorii taberei au vrut să o linşeze, pe motiv că a trădat. Cănd l-a văzut pe bărbat tărănd-o pe italiancă "aşa ca pe un sac de cartofi" femeia a sărit in faţa unui autobuz şi a dezvăluit cele intămplate.
Legislaţia UE
Expulzarea de către un stat membru al Uniunii Europene a unor cetăţeni comunitari este posibilă atunci cănd in pericol este securitatea naţională a respectivei ţări. O condiţie impusă de legislaţia UE este că nici un cetăţean comunitar nu poate fi expluzat "retroactiv", in baza unei infracţiuni comise in trecut. Un alt context in care legislaţia europeană ii acordă unui stat membru această putere de decizie este cănd se află in joc sănătatea publică. Pentru ca legea adoptată ieri la Roma să poată fi aplicată, trebuie să primească undă verde din partea Comisiei Europene, după ce forul UE va examina documentaţia pe care Roma urmează să i-o pună la dispoziţie in acest sens.Irina Cristea