x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vandalizarea Congresului se lasă cu urmări. Se cere demiterea urgentă a preşedintelui Donald Trump!

Vandalizarea Congresului se lasă cu urmări. Se cere demiterea urgentă a preşedintelui Donald Trump!

07 Ian 2021   •   20:15
Vandalizarea Congresului se lasă cu urmări. Se cere demiterea urgentă a preşedintelui Donald Trump!

Senatorul Chuck Schumer, liderul grupului Partidului Democrat din Senatul SUA, a cerut, joi, demiterea urgentă din funcţie a preşedintelui în exerciţiu, Donald Trump, acuzat că a instigat protestatarii să pătrundă cu forţa în sediul Congresului.

Preşedintele Trump "nu trebuie să mai rămână în funcţie nicio zi", a declarat senatorul Schumer, conform postului public de radio NPR.

"Cel mai rapid şi eficient mod - poate fi aplicat astăzi - de înlăturare din funcţie a preşedintelui ar fi ca vicepreşedinele să invoce imediat Amendamentul 25" al Constituţiei, a adăugat Schumer.

"Dacă vicepreşedintele sau alţi membri ai Cabinetului refuză să intervină, trebuie convocat Congresul pentru inculparea preşedintelui în vederea demiterii", a subliniat Chuck Schumer, unul dintre liderii Partidului Democrat.

Amendamentul constituţional 25 poate fi activat prin votul majorităţii membrilor Cabinetului prezidenţial în cazul în care preşedintele nu îşi mai poate exercita atribuţiile din cauze medicale sau de altă natură. Vicepreşedintele SUA devine preşedinte scurt timp într-o astfel de situaţie.

În contextul în care mandatul lui Trump se încheie pe 20 ianuarie, procedura de inculpare a preşedintelui în scopul demiterii este improbabilă, iar votul în Senat este aproape imposibil.

Trump a fost deja vizat de o procedură de inculpare în vederea demiterii în decembrie 2019, pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului. Senatul SUA a respins cererea Camerei privind demiterea preşedintelui.

Congresul SUA a validat, joi dimineaţă, victoria politicianului democrat Joseph Biden în scrutinul prezidenţial.

După actele de violenţă comise de simpatizanţi ai lui Trump la Capitoliu, preşedintele în funcţie a dat asigurări că va permite transferul puterii pe 20 ianuarie. "Deşi sunt în dezacord total cu rezultatul scrutinului prezidenţial, iar datele îmi confirmă poziţia, totuşi va exista o tranziţie ordonată a puterii pe 20 ianuarie. Eu am spus mereu că vom continua lupta pentru a ne asigura că sunt numărate voturile exprimate legal. Deşi acesta este sfârşitul celui mai impresionant prim mandat prezidenţial din istorie, este doar începutul luptei noastre de a face America din nouă măreaţă!", a transmis Trump printr-un comunicat difuzat de Dan Scavino, membru al echipei de comunicare de la Casa Albă.

Patru persoane au murit, iar alte zeci au fost rănite în cursul violenţelor produse în sediul Congresului SUA. Alte trei persoane au murit în urma unor "urgenţe medicale" semnalate în cursul violenţelor, a declarat Robert Contee, directorul Poliţiei metropolitane din Washington. Cel puţin 52 de de protestatari au fost reţinuţi.

×
Subiecte în articol: demitere trump