x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vaticanul confirmă oficial arestarea majordomului Papei pentru divulgarea de informaţii confidenţiale

Vaticanul confirmă oficial arestarea majordomului Papei pentru divulgarea de informaţii confidenţiale

26 Mai 2012   •   17:38
Vaticanul confirmă oficial arestarea majordomului Papei pentru divulgarea de informaţii confidenţiale

'Confirm ca persoana arestata miercuri pentru posesie ilegala de documente confidentiale, gasite la domiciliul sau de la Vatican, este Paolo Gabriele, care ramane incarcerat', a anuntat purtatorul de cuvant al Vaticanului, preotul Federico Lombardi.

Mass-media italiana a anuntat inca de vineri ca majordomul Papei este cel care a divulgat informatiile secrete care au iritat in ultimele luni Vaticanul si ierarhia catolica.

Jandarmeria Vaticanului l-a arestat miercuri pe Paolo Gabriele, la o luna dupa constituirea unei comisii de ancheta compusa din trei cardinali, insarcinata cu identificarea celor care au divulgat informatii confidentiale. Acesta comisie a fost creata dupa ce un post de televiziune italian a publicat scrisori pe care actualul nuntiu (ambasador) al Vaticanului in SUA si fost secretar general al Guvernoratului Cetatii Vaticanului, Carlo Vigano, le-a trimis Papei si in care vorbeste despre 'coruptia, lentoarea si proasta gestiune' din administratia Sfantului Scaun.

Paolo Gabriele, in varsta de 46 de ani, era majordonul Papei Benedict al XVI-lea din anul 2006, fiind unul dintre oamenii sai de incredere si una dintre putinele persoane care se aflau in contact direct cu Papa.

In cursul zilei de joi, presedintele Institutului pentru Lucrari Religioase (IOR), cunoscut si ca Banca Vaticanului, Ettore Gotti Tedeschi, si-a prezentat demisia. Biroul de presa al Vaticanului a declarat ca Consiliul de Administratie al Bancii i-a dat un vot de neincredere pentru ca 'nu si-a indeplinit obligatii profesionale de prima importanta'. Dar presa italiana considera ca adevaratele motive ael demisiei sale fortate sunt legate de disensiunile pe care le-a avut cu cardinalul Tarcisio Bertone cu privire la numeroase dosare care vizau interesele financiare ale Sfantului Scaun in Italia sau de faptul ca Gotti Tedeschi ar fi divulgat si el unele documente.

Sambata trecuta a fost publicata in Italia o carte soc intitulata 'Sua Santita'(Sanctitatea Sa), in care sunt reproduse zeci de faxuri ultrasecrete care erau destinate Papei sau despre care Papa stia. Aceste documente care au ajuns la autorul cartii, ziaristul Gianluigi Nuzzi, relateaza numeroase intrigi din interiorul Vaticanului, cum ar fi dezbaterile despre situatia sa financiara, scandalurile sexuale in care sunt implicati unii preoti, sau negocierile cu integristii.

AGERPRES

×