x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vaze şi statuete pentru comisari

Vaze şi statuete pentru comisari

de Carmen Plesa    |    17 Oct 2009   •   00:00
Vaze şi statuete pentru comisari
Sursa foto: Thierry Rose/Reuters

Actualii comisari europeni au primit de-a lungul mandatului aproximativ 250 de cadouri oficiale. Numărând porţelanurile, cărţile şi electronicele primite, jurnaliştii de la o publicaţie cehă propun ca valoarea unui post de comisar să fie calculată după numărul de cadouri primite de precedenţii deţinători ai portofoliilor.



Valoarea unui post de comisar european ar putea fi determinată şi de numărul de cadouri pe care l-a primit precedentul deţinător al portofoliului - se amuză presseurop.eu. În plină cursă europeană pentru posturile de comisari, portalul trece în revistă cine, ce şi câte cadouri a primit pe timpul mandatului.

POSTURI MULTE, TREABĂ PUŢINĂ
Misiune grea pentru preşedintele Jose Manuel Barroso, care la începutul lui 2010 ar trebui să-şi prezinte noua Comisie. Dar, constată publicaţia germană Handelsblatt, citată de presseurop.eu, Barroso nu cunoaşte, deocamdată, nici ce dimenisiune va avea instituţia sa, nici numele candidaţilor la un portofoliu european, din cauza incertitudinilor care apasă asupra ratificării Tratatului de la Lisabona.

Mai mult decât atât, trebuie să găsească de lucru pentru toată lumea, adică pentru 27 de comisari, dacă tratatul va intra în vigoare la timp. "Totuşi, la Bruxelles nu e destul de lucru pentru a da de muncă la 27 de persoane", remarcă publicaţia germană. Problema nu e nouă. Dovadă stă "românul Leonard Orban, care se ocupă de multilingvism în Europa, ceea ce l-a făcut subiect de miştouri la Bruxelles", mai comentează Handelsblatt.

CĂRŢI, VAZE, STATUETE, CRAVATE
Dacă publicaţia germană încearcă să pună problema serios şi vorbeşte despre cele patru noi portofolii pe care se gândeşte să le înfiinţeze Jose Manuel Barroso, cei de la cotidianul economic Hospodarske Novin s-au gândit la o metodă nostimă de a evalua importanţa unui post de comisar. Jurnaliştii cehi propun ca valoarea unui portofoliu să fie evaluată după numărul de cadouri pe care l-au primit precedenţii comisari.

Pe această idee, Hospodarske Novin publică lista cadourilor oficiale, cu valoare mai mare de 150 de euro, oferite comisarilor pe timpul mandatului. În cei cinci ani de activitate, membrii echipei lui Barroso au adunat 249 de cadouri.
De cea mai mare dărnicie s-a bucurat Nellie Kroes, de la Concurenţă, care a primit 33 de cadouri, între care multe cărţi de specialitate.
Printre comisari sunt însă şi trei persoane - ale căror nume nu sunt făcute publice - care n-au primit nici un cadou.

TELEFOANE ŞI BICICLETE
În valul de porţelanuri, vaze, statuete şi cărţi, Günter Verheugen, care este comisar european de la Industrie, poate fi considerat un norocos.
Verheugen a primit oficial "cadouri mai degrabă practice, cum ar fi telefoane mobile, un televizor sau o staţie hi-fi cu difuzoare".
Comisarul pentru Probleme Sociale, Vladimir Spidla, s-ar putea lăuda cu unul dintre cele mai neobişnuite cadouri. Organizatorii campaniei "Nu te gândi numai la sex" i-au dat lui Spidla o bicicletă de cameră.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a ales în mandatul său cu 103 "atenţii", între care numeroase tablouri, vaze şi cravate.
Dacă ar fi să ne luăm după numărul de cadouri pe care le-au atras, cele mai "valoroase" portofolii de comisar european sunt cele de la Extindere, Agricultură şi Comunicare şi Energie.

×
Subiecte în articol: externe