x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Verheugen: "Nu văd lumina de la capătul tunelului"

Verheugen: "Nu văd lumina de la capătul tunelului"

15 Iun 2009   •   00:00
Verheugen: "Nu văd lumina de la capătul tunelului"

Sfârşitul recesiunii economice este încă departe, consideră comisarul european pentru întreprinderi şi industrie, Günter Verheugen. 'Eu nu sunt de părere că am depăşit deja partea cea mai dură a crizei eonomice. Eu nu văd încă lumina de la capătul tunelului', a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene.



Accesul întreprinzătorilor la credite va fi tot mai problematic, susţine Verheugen într-un interviu publicat în ediţia de astăzi a cotidianului german Die Welt, citat de Agerpres. 'Blocajul creditelor reprezintă, încă, o problemă şi cu cât durează mai mult, cu atât va fi mai greu pentru întreprinderi. Aceasta este ameninţarea. În special întreprinderile mici şi mijlocii mă îngrijorează', a spus Verheugen, reamintind că în prezent 'unu din trei furnizori de automobile este ameninţat de dificultăţi de plată'.

Comisarul european a îndemnat la găsirea unor soluţii rapide de contracarare a acestor probleme. 'Este extrem de important să se găsească cât mai curând posibil o soluţie la problema titlurilor de valoare cu risc înalt, pentru ca întreprinzătorii să primească din nou bani pentru investiţii. Nu trebuie să pierdem timpul. Fără rezolvarea problemei titlurilor de valoare cu risc înalt nu vom reuşi să depăşim această gravă criză economică', a subliniat el.

Băncile vor începe să acorde din nou credite abia atunci când bilanţurile lor nu vor fi din nou 'curate' şi când instituţiile de creditare vor avea mai multă siguranţă, a explicat oficialul comunitar. 'Avem nevoie de o soluţie convenită la nivel european, pentru a se putea asigura o concurenţă loială în sectorul bancar', a mai spus el, cu doar câteva zile înaintea summitului UE de joi şi vineri, în cadrul căruia liderii europeni vor discuta în legătură cu aşa-numitele 'bad banks'. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe