x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vestigii, în patrimoniul UNESCO

Vestigii, în patrimoniul UNESCO

03 Noi 2009   •   00:00

Patru ţări balcanice implicate în războaiele care au însoţit sfârşitul Iugoslaviei în anii '90 au decis să colaboreze pentru a include, pe lista patrimoniului mondial al UNESCO, mii de pietre funerare sculptate şi dispersate pe teritoriul lor, informează agenţia France Presse, citată de Agerpres.

Bosnia, Croaţia, Muntenegru şi Serbia au semnat luni, la Sarajevo, un acord prin care se instituie un comitet de coordonare care va face demersuri pentru ca UNESCO să încrie această moştenire culturală comună care constă în circa 73.000 de pietre funerare sculptate ce datează din Evul Mediu. Numai în Bosnia se află circa 66.000 de astfel de pietre numite "stecci", apărute în secolul al XII-lea, semne ale unei culturi religioase care şi-a atins apogeul în secolele XIII-XV.

Aceste pietre funerare de diferite mărimi, unele dintre ele ajungând la o greutate de până la 30 de tone şi ale căror reliefuri sculptate rămân în parte misterioase, sunt mărturia unei tradiţii religioase anterioare dominaţiei otomane.

"Popoarele din cele patru ţări ale noastre au o cultură comună, iar dialogul nostru intercultural poate ajuta la destinderea între state, la depăşirea trecutului nostru apropiat şi la deschiderea căii către un viitor mai bun", a declarat ministrul bosniac pentru Afaceri Civile, Sredoje Novic. "Protecţia moştenirii noastre culturale comune poate servi drept punte spre un viitor comun al popoarelor regiunii noastre", a precizat ministrul sârb al Culturii, Nebojsa Bradic.
(Agerpres)

×
Subiecte în articol: externe