În timp ce liderii occidentali încă se gândesc ce strategie să adopte, președintele american, Donald Trump, a promis un răspuns „în forță” la presupusul atac cu arme chimice de la sfârșitul săptămânii trecute, din Siria, soldat cu moartea a aproximativ 60 de persoane și rănirea altor peste 500. De cealaltă parte, Moscova amenință cu „consecințe grave”, în cazul unor lovituri aeriene occidentale împotriva regimului condus de Bashar al-Assad, protejatul rușilor.
„Avem o mulțime de opțiuni militare”, le-a declarat Trump reporterilor de la Casa Albă, luni seară. Președintele a precizat că va lua o decizie „foarte curând”, în condițiile în care Statele Unite și-au făcut o imagine „destul de clară” în privința vinovaților pentru atacul sălbatic comis sâmbătă, în Douma. De asemenea, șeful administrației de la Washington a avut o convorbire telefonică despre incidentul din Siria cu președintele Franței, Emmanuel Macron, în timpul căreia cei doi lideri și-au exprimat hotărârea pentru un „răspuns ferm”, a relatat BBC. „Dacă linia roşie a fost încălcată” în Siria, va exista „o ripostă”, a avertizat, ieri, la rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Benjamin Griveaux, menţionând că schimburile de informaţii între Macron şi Trump „confirmă a priori utilizarea de arme chimice”, transmite AFP. În februarie, Macron amenințase că va ataca Siria, dacă vor exista dovezi în privința utilizării armelor chimice de către regimul de la Damasc. Tot luni seară, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat că particularităţile atacului chimic de la Douma corespund modului în care regimul lui Bashar al-Assad foloseşte armele chimice. Ea a adăugat că Rusia şi Iranul sunt de asemenea responsabile pentru masacrele comise de Assad, pentru că aceste acţiuni nu ar fi fost posibile fără sprijinul material oferit de cele două ţări guvernului de la Damasc. La rândul său, premierul britanic, Theresa May, a condamnat vehement presupusul „atac barbar” cu arme chimice și a cerut tragerea la răspundere a susținătorilor președintelui Assad, al cărui regim a supraviețuit doar cu ajutorul rușilor.
Rusia avertizează Casa Albă
Criticile Occidentului au urmat unei reuniuni tensionate a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, în care SUA și Rusia au schimbat cuvinte grele. Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că presupusul atac de sâmbătă a fost „regizat”, avertizând că o eventuală ripostă militară a SUA ar avea „grave repercusiuni”. „Cred că SUA nu caută decât opţiunea militară, care este foarte periculoasă pentru întreaga lume”, a spus el. De cealaltă parte, reprezentanta SUA la ONU, Nikki Haley, a tunat că Rusia, susținătoarea militară a Damascului, are pe mâini „sângele copiilor sirieni” și l-a catalogat pe Assad drept „un monstru”. Haley urma să prezinte, ieri, un proiect de rezoluţie ce prevede instituirea unui mecanism internaţional de anchetă cu privire la folosirea armelor chimice în Siria. Acest proiect cuprinde însă „elemente inacceptabile” pentru Moscova, avertiza, însă, Nebenzia. Rusia urma să depună, tot ieri, un alt proiect de rezoluţie, care să solicite efectuarea „unei anchete”, cu implicarea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice și nu a unei investigații „de la distanță”, după cum s-a exprimat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
„Este clar acum că Rusia şi-a trădat obligaţia de a garanta stoparea programului de arme chimice al regimului sirian".
Sarah Sanders, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe