După încă o noapte de panică, disperare şi durere, haitienii aşteptau ieri cu înfrigurare ajutoarele internaţionale, în timp ce luptau contracronometru să salveze răniţii şi căutau posibilii supravieţuitori ai cutremurului din ajun care ar fi putut face 100.000 de morţi.
Echipele de salvare au scos de sub dărâmături numeroase cadavre, dar şi răniţi, între care un bebeluş ale cărui strigăte s-au auzit de sub ruine. Potrivit AFP, l-a salvat Jeanwell Antoine. "Nu eu am înlăturat dărâmăturile. Dumnezeu care iubeşte viaţa m-a îndrumat până aici să salvez acest bebeluş", a spus Antoine. În maşini avariate pot fi văzute cadavre carbonizate. În casele distruse, corpurile victimelor au rămas în poziţia în care se aflau în momentul tragediei - morţi ai căror ochi au rămas deschişi din cauza fricii. Cadavrele sunt aliniate pe stradă. O femeie imploră cu disperare: "Ajutor! Soţul meu este blocat acolo. Pentru numele lui Dumnezeu, ajutaţi-mă, ştiu că trăieşte!". Locuitorii şi-au recuperat puţinele lucruri pe care le-au mai găsit în casele distruse şi şi-au amenajat adăposturi temporare. Un bătrân plânge: "Ce a făcut ţara noastră pentru a merita o aşa nenorocire?". Mii de haitieni panicaţi, cu copii în braţe, au încercat noaptea să ajungă pe înălţimile de la periferia capitalei Port-au-Prince, după un zvon de tsunami. În plină stradă, un predicator anunţa sfârşitul lumii.
TABĂRA DISPERĂRII
Celebrul Bulevard Champ de Mars din Port-au-Prince a devenit o uriaşă tabără de sinistraţi. Mulţi au pierdut totul: rude, casă, lucruri. Acum, aşteaptă cu disperare apă, alimente, medicamente. Sunt murdari, slăbiţi, răniţi. Împreună cu fraţii săi, James (21 de ani) a prădat un supermarket, aducând familiei orez şi apă, sub privirile avide ale vecinilor din tabără. Alţii beau apa insalubră din fântânile publice. Terorizaţi şi sărăciţi, se roagă: "Doamne, vino şi salvează-ne!"
Clădirile oficiale distruse trădează starea de neputinţă în care au ajuns instituţiile statului. Autorităţile nu au reuşit să realizeze un bilanţ al victimelor cutremurului cu magnitudinea de 7 grade produs marţi în această ţară din Caraibe, estimările variind între 50.000 şi 500.000 de morţi. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a avansat cifra de trei milioane de sinistraţi.
Acum, cea mai săracă ţară de pe continentul american este şi mai săracă. Jean-Claude Bordes, diplomat haitian la Tokyo, a declarat că "ţara este distrusă, nu mai avem nimic", "totul s-a prăbuşit". Catastrofa a lovit conducerea statului: miniştri dispăruţi, preşedintele Parlamentului s-ar afla şi el sub dărâmături, arhiepiscopul de Port-au-Prince a murit. Preşedintele statului, René Préval, s-a deplasat cu motocicleta la Senat şi la Palatul naţional (sediul parţial distrus al Preşedinţiei). Premierul Jean-Max Bellerive a declarat printre hotote de plâns: "Nu este posibilă nici o evaluare deocamdată. Trebuie să începem să ne gândim la reconstrucţia ţării".
O americancă, Jilliam Thorp, a fost salvată de soţul ei care a condus şase ore şi a săpat încă o oră printre ruinele clădirii din capitala haitiană unde lucra tânăra. Frank Thorp a relatat la CBS că se afla la 160 kilometri distanţă când s-a produs cutremurul şi a sărit repede în maşină. După şase ore de drum şi o oră de săpat cu îndârjire şi disperare, a auzit glasul lui Jillian: "Scoate-mă de aici". În final, femeia, un coleg al ei şi un om de serviciu au fost salvaţi. Acesta din urmă, însă, îşi pierduse picioarele.
UN ROMÂN, ÎN AFARA ORICĂRUI PERICOL
Un cetăţean român, Emanuel Petruţ, din Timişoara, aflat cu contract de muncă în Haiti a fost afectat doar material de cutremurul produs în această ţară, a precizat MAE, potrivit Mediafax, adăugând că acesta este în afara oricărui pericol. Ambasada României din Venezuela, care este în contact permanent cu cetăţeanul român, îi va pune la dispoziţie acestuia documentele necesare pentru a putea reveni în România, la terminarea contractului de muncă. În momentul seismului, Petruţ se afla la serviciu. Locuinţa i-a fost distrusă, el rămânând fără haine şi acte. România nu are reprezentanţă în Haiti, zona fiind de competenţa Ambasadei din Venezuela. Totodată, MAE avertizează cetăţenii români să nu se ducă în Haiti.
Citește pe Antena3.ro