x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O nouă moarte misterioasă. Un cunoscut magnat al petrolului din Rusia, fost spion KGB, a fost „găsit inconștient” în locuința sa. Medicii însă nu au reușit să îl salveze

O nouă moarte misterioasă. Un cunoscut magnat al petrolului din Rusia, fost spion KGB, a fost „găsit inconștient” în locuința sa. Medicii însă nu au reușit să îl salveze

de Razvan Voiculescu    |    24 Feb 2023   •   14:18
O nouă moarte misterioasă. Un cunoscut magnat al petrolului din Rusia, fost spion KGB, a fost „găsit inconștient” în locuința sa. Medicii însă nu au reușit să îl salveze
Sursa foto: Hepta

Magnatul rus al petrolului Viatcheslav Rovneiko, în vârstă de 59 de ani, a fost „găsit inconștient” miercuri, 22 februarie, în jurul orei 23.00, la vila lui din Odințovo, cartier moscovit de lux, dar „nu au fost găsite pe corpul său semne de moarte violentă”.

Fostul spion al KGB și magnat al petrolului a fost „găsit inconștient” în locuința sa , iar medicii au încercat în zadar să-l salveze, o anchetă asupra morții sale este în curs de desfășurare, potrivit Daily Star.


Un raport al Moskovsky Komsomolets, un cotidian din Moscova, a afirmat că „nu au fost găsite pe corpul său semne de moarte violentă”.

Se crede că Rovneiko a fost un spion KGB din perioada Războiului Rece, care lucra în Belgia cu Serghei Naryshkin, acum șef al SVR, agenția de informații externe a Rusiei .

De asemenea, se spune că ar fi fost apropiat de miliardarul Ghenadi Timcenko, văzut drept unul dintre cei mai loiali oligarhi ai lui Putin.

Fostul partener de afaceri al lui Rovneiko a fost Leonid Dyachenko, a cărui soție Tatiana de atunci era fiica puternică a președintelui Boris Elțin, primul președinte al Rusiei.

Perechea a fondat Urals Energy, care a devenit unul dintre jucătorii importanți de pe piața petrolului din Rusia.

Compania a fost listată la Londra în 2005.

El avea interese de afaceri legate de Marea Britanie, Belgia, Luxemburg și Cipru, potrivit rapoartelor.

În 2006, a fost raportat că deținea un pașaport belgian.

Rovneiko a absolvit prestigiosul Institut de Relații Internaționale (MGIMO) din Moscova, o școală de pregătire pentru spioni și diplomați.

El a fost căsătorit cu o colegă studentă MGIMO, Irina, în vârstă de 63 de ani, iar fiul lor Nikolay, în vârstă de 40 de ani, a lucrat ca bancher de investiții la Londra și a studiat la Universitatea Kingston.

Decesele suspecte din Rusia nu sunt nimic nou, 38 de oameni de afaceri și oligarhi ruși apropiați de Kremlin murind în circumstanțe misterioase între 2014 și 2017, potrivit revistei Atlantic.

×