x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vicepremierul rus îi ridiculizează pe români pentru că au permis găzduirea de componente ale sistemului antirachetă

Vicepremierul rus îi ridiculizează pe români pentru că au permis găzduirea de componente ale sistemului antirachetă

26 Dec 2011   •   16:48
Vicepremierul rus îi ridiculizează pe români pentru că au permis găzduirea de componente ale sistemului antirachetă

Desi Germania si Rusia s-au dezvoltat in democratii moderne cu sisteme de piata libera, NATO inca se teme de reaparitia fostelor state nazist si sovietic, afirma vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

Fost reprezentant permanent al Rusiei la NATO, Rogozin le-a spus ofiterilor din Fortele Aerospatiale din zona restrictionata Krasnoznamensk ca, indiferent ce tip de sistem politic are Rusia, blocul militar occidental nu-si va schimba opiniile, relateaza postul de televiziune RT.

"Indiferent ce poate fi Rusia - imperiala, comunista sau democrata - ei ne vad cu aceiasi ochi cum au facut in secolele anterioare", a spus vicepremierul rus, potrivit postului de televiziune RT, citat de Agerpres. "Relatia cu Germania ramane si ea complicata, pentru ca ei inca se tem de ea", a spus oficialul rus. "Germanii nu mai au batalioane in armata NATO, care de fapt nu exista, ci doar unitati de forte nationale pentru anumite operatiuni. Germanilor nu li s-a permis sa formeze macar o brigada pentru o anumita operatiune. Ei (NATO n.r.) se tem de germani", a adaugat Rogozin.

Rogozin a continuat sa explice modul in care NATO isi desfasoara inca activitatea in baza unor principii depasite, stabilite de primul secretar general al NATO, Lord Ismay, care a detinut aceasta functie din 1952 pana in 1957.

"NATO continua sa traiasca in conformitate cu principiile stabilite de secretarul general al NATO Lord Ismay: America in, Germania sub si Rusia afara. Asta inseamna control asupra militarismului german; ei inteleg ...ca germanii se pot dezvolta oricand intr-o forta, care va consolida Europa in jurul sau", a mai spus oficialul rus.

Conform lui Rogozin, America isi impune prezenta militara pe continent prin orice mijloace posibile, in timp ce Rusia este tinuta la distanta.

Rogozin ii ridiculizeaza pe romani

Comentand cu privire la sistemul american de aparare antiracheta extrem de controversat, care este construit la doar kilometri de granita ruseasca, Rogozin a facut o evaluare sumbra a acestuia si a ceea ce inseamna el pentru o mare parte a Europei: "NATO nu are asemenea tehnologii sau experienta, ei nu inteleg ce se intampla si ei nu inteleg ca NATO, aliatii europeni ai Americii, nu sunt altceva decat un scut si un miel de sacrificare", a spus vicepremierul rus.

Rogozin, cunoscut pentru felul sau direct de a vorbi, i-a ridiculizat pe romani pentru ca au permis componente ale sistemului de aparare antiracheta pe teritoriul lor, afirmand ca ei nu vor avea niciun control asupra acestora.

"Am examinat acordul pe care americanii l-au semnat cu romanii (privind desfasurarea in Romania de interceptori americani de rachete in construirea apararii europene antiracheta). Romanii pot crede ca sunt administratori importanti ai interceptorilor de rachete, dar chiar si comandantul bazei, un militar roman, are dreptul sa intre numai in hol", a spus fostul ambasador al Rusiei la NATO.

"El (n.r. comandantul bazei romanesti) nu va vizita niciodata statia de control din simplul motiv ca baza este americana, nu a NATO", a mai spus Rogozin.

×