x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viclenie - Anexare de facto

Viclenie - Anexare de facto

de Sînziana Stancu    |    17 Apr 2008   •   00:00
Viclenie - Anexare de facto

Printr-un pachet de măsuri ademenitoare de “cooperare” cu Abhazia şi Oseţia de Sud, Rusia face primii paşi concreţi către o veritabilă alipire a acestor teritorii secesioniste.

Printr-un pachet de măsuri ademenitoare de “cooperare” cu Abhazia şi Oseţia de Sud, Rusia face primii paşi concreţi către o veritabilă alipire a acestor teritorii secesioniste.

 

 

Autorităţile georgiene au luat ieri atitudine faţă de măsurile de cooperare cu teritoriile secesioniste ale Georgiei, Abhaziei şi Oseţiei de Sud ale Rusiei. “Guvernul rus a primit instrucţiuni de a coopera cu autorităţile de facto din Abhazia şi Oseţia de Sud, inclusiv de a organiza o cooperare în materie de comerţ şi economie, în domeniile social şi al ştiinţei”, declara ieri ministrul de externe georgian, David Bakradze, agenţiei Reuters. Georgia consideră ca fiind în afara dreptului internaţional măsurile luate de Rusia faţă de teritoriile sale, care tind spre recunoaşterea independenţei lor şi apreciază gestul Moscovei ca fiind “o legalizare a procesului de anexare de facto” a acestora. Anunţul Moscovei nu face însă nici o referire la o recunoaştere de către Rusia a celor două regiuni, care şi-au proclamat independenţa – nerecunoscută însă de nici o ţară pînă acum – faţă de Georgia, imediat după prăbuşirea fostei URSS.

 

 

 

REVIZUIRE. Înainte cu două săptămîni de Summit-ul NATO de la Bucureşti, unde Georgia se aştepta să primească invitaţia de aderare, Duma de Stat adoptase o declaraţie în care ceruse adminsitraţiei ruse să îşi revizuiască poziţia faţă de conflictele din cele două republici separatiste. Moscova s-a opus extinderii Alianţei cu fostele republici sovietice, iar la summit Georgia nu a primit invitaţia ei, la fel ca Ucraina, doar promisiunea că va fi primită odată şi-odată în NATO. Declaraţia Dumei conţine însă o specificaţie foarte sugestivă, şi anume necesitatea “accelerării procesului obiectiv care conduce la suveranitatea Abhaziei şi Oseţiei de Sud, pînă la recunoaşterea independenţei lor, respectînd voinţa populaţiei”.

 

sanziana.stancu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: externe