Premierul român, Victor Ponta, a pornit într-o acţiune de cucerire a inimilor partenerilor occidentali, şi nu numai, publicând un editorial în cotidianul britanic The Times, dar şi acordând interviuri presei franceze (France 24, Radio France Internationale), site-ul BBC News pomenindu-i acţiunea într-un amplu comentariu intitulat “De ce are România o imagine atât de proastă?”.
În interviul acordat France24 şi RFI, premierul român, care s-a aflat în weekend într-o vizită oficială în Franţa, unde a avut prilejul să discute cu oficialii de la Paris diferitele aspecte ale relaţiei bilaterale, revine asupra scandalului cărnii de cal şi îşi exprimă satisfacţia în legătură cu faptul că “Franţa a recunoscut că înşelăciunea nu vine din partea României, ci din partea firmelor franceze”. “După ce a încercat să-l destituie pe preşedintele Traian Băsescu vara trecută, el declară acum că are relaţii ceva mai detensionate cu acesta, care îngrijorează mai puţin Uniunea Europeană”, anunţă France24.
Articol în The Times
Totodată, Ponta a încercat luni să îndepărteze temerile britanicilor legate de un viitor val de imigranţi din România pe teritoriul lor, într-un articol publicat de cotidianul britanic The Times, relatează AFP în limba engleză.
“Nu vă faceţi griji, nu va fi nicio afluenţă de români după 1 ianuarie 2014'', când vor fi ridicate restricţiile de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari, a subliniat premierul român, care îi invită pe britanici să vină la o bere în România.
“Românii au o economie care se îmbunătăţeşte. Ei nu au nevoie să vină în Marea Britanie, consideră şeful Guvernului de la Bucureşti. Nu va fi nicio invazie românească în Marea Britanie, economia românească este din nou pe făgaş, iar prinţul Charles este unul dintre cei mai mari fani ai ţării,” potrivit premierului român.
“România nu poate fi atât de rea, nu?”
“Chiar imediat după festivităţile prilejuite de Jubileul de diamant al reginei Elisabeta a II-a, prinţul Charles a venit în România pentru a găsi puţină pace şi linişte şi mâncare tradiţională ecologică într-un sat retras, unde deţine o casă. România nu poate fi atât de rea, nu-i aşa?'', scrie Ponta în articolul din The Times. “Acesta este motivul pentru care Marea Britanie poate fi liniştită. România are nevoie de lucrătorii săi. Ei vor fi ocupaţi să-şi dezvolte propria lor ţară”, îi asigură Ponta pe britanici.
Ponta scrie că România i-ar găzdui cu plăcere pe britanici pentru o vacanţă în localităţile atat de dragi prinţului Charles, sau la o bere tare în Centrul Vechi al Bucureştiului. ''Am fost norocos să aud punctul său de vedere despre ţara noastră, admiraţia şi încrederea sa în dezvoltarea noastră viitoare. Şi acesta este unul dintre motivele pentru care, trebuie să mărturisesc, am fost destul de nedumerit de zarva recentă iscată în mass-media britanice privind iminenta 'invazie' românească în Marea Britanie'', a subliniat prim-ministrul român.
Să ţinem românii acasă!
Ponta scrie că majoritatea celor 3 milioane de români care au părăsit ţara din 2007 până în prezent şi care s-au îndreptat spre ţări din Vest pentru a munci, au făcut-o spre ţări de limbă latină, în special Spania şi Italia. “Dacă procesul de imigraţie va continua, ceea ce este destul de improbabil, acesta nu se va concentra în mod sigur asupra Regatului Unit”, scrie el. Premierul român subliniază, totodată, că una dintre principalele sale ambiţii în funcţia pe care o ocupă din mai este ca România să înceteze să mai fie o ţară furnizoare de imigranţi. “Oamenii sunt, de departe, cea mai preţioasă resursă a noastră, semnificativă şi dragă”, scrie el. “Vom face tot posibilul pentru a-i păstra în ţară”, dă el asigurări.
Ţapul ispăşitor favorit
“România pare a fi ţapul ispăşitor favorit. A fost mai întâi acuzată în scandalul cărnii de cal. Regatul Unit a lansat o campanie de publicitate pentru a menţine muncitorii români departe de graniţele sale. Iar Comisia Europeană spune că metodele sale anticorupţie nu sunt conforme cu normele UE, chiar dacă România a fost în UE timp de şase ani. L-am întrebat pe premierul Victor Ponta ce înseamnă să lupţi permanent cu o problemă de imagine”, îşi prezenta France24 interviul cu Ponta.
Problema de imagine a României este abordată şi în comentariul BBC. “Premierul român şi-a apărat ţara după un val de reportaje negative în Marea Britanie şi în alte ţări din Europa. De ce are aşa o imagine proastă ţara?”, se întreabă BBC, care vorbeşte despre ofensiva de şarm către Occident lansată de premierul român.
Probleme de imagine
"Aproape că aţi putut simţi uşurarea unora când, în mijlocul scandalului legat de carnea de cal, se arată cu degetul către abatoarele dintr-un stat est-european", continuă sursa citată. Imaginile cu caii şi căruţele rromilor şi crima organizată recunoscută a României au fost explicaţiile, însă nu există nicio dovadă că vreo cantitate de carne de cal a ieşit din România etichetată drept orice altceva decât carne de cal. Însă aceste defăimări legate de carnea de cal sunt doar ultimele dintr-o serie lungă de probleme de imagine care au lovit România”, scrie BBC.
După scandalul mediatic pornit de o parte a presei britanice împotriva României cu privire la carnea de cal găsită în unele produse de tip lasagna comercializată în Marea Britanie, în urma căruia s-a constatat că producătorii noştri au fost acuzaţi pe nedrept, jurnaliştii englezi de la The Daily Express lansează noi acuzaţii împotriva românilor potrivit cărora aceştia ar fi rasişti cu alţi imigranţi în mediul online.
Românii, rasişti
Jurnaliştii britanici, supăraţi pentru că români au criticat oraşe precum Londra sau Liverpool, susţin că au accesat forumul românilor din Marea Britanie, romani-online.co.uk, şi au rămas uimiţi de mesajele postate de aceştia. Astfel, se pare că românii au o atitudine rasistă faţă de indienii, arabii, chinezii sau cetăţenii de culoare din Anglia. "Este plin de indieni. Nu mai vreau să mă mut în nordul Londrei din cauza asiaticilor", relevă un mesaj postat pe forum şi citat de cotidianul britanic spre exemplificare.
Totodată, publicaţia citează afirmaţiile utilizatorului Mutu în care acesta se plânge de prea mulţi “pickaninny”, un cuvânt considerat jignitor la adresa copiilor de culoare în Slough, Berkshire.