x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Victoria zdrobitoare a USL, o înfrângere pentru preşedintele Băsescu”, consideră presa străină

“Victoria zdrobitoare a USL, o înfrângere pentru preşedintele Băsescu”, consideră presa străină

de Istvan Deak    |    Marina Constantinoiu    |    10 Dec 2012   •   16:59
“Victoria zdrobitoare a USL, o înfrângere pentru preşedintele Băsescu”, consideră presa străină

“Mulţi români sunt sătui de lupta pentru putere, iar un nou război la vârf ar putea afecta grav România, pe plan economic”, scriu jurnaliştii occidentali

Rezultatul alegerilor parlamentare din România animă presa occidentală, care se întrece în analize şi predicţii. Potrivit postului american de televiziune FoxNews, alegerile parlamentare din România au fost câştigate clar de coaliţia de centru-stânga, dar rezultatul ar putea reaprinde disputele personale dintre preşedinte şi premier.

“Victor Ponta se află pe o poziţie puternică, în lupta pentru putere, cu preşedintele de dreapta, însă oponentul său, preşedintele Traian Basescu, are posibilitatea de a cere altcuiva din USL să formeze Guvernul. Aceasta ar putea slăbi pieţele, deoarece orice perioadă prelungită, fără o nouă administraţie la locul său, va ridica întrebări despre modul în care România va obţine un nou acord cu FMI, atunci când actualul va expira, la începutul anului 2013”, comentează şi agenţia de presă Reuters. “Fosta ţară comunistă a făcut progrese în unele domenii, de la Revoluţia din 1989, care l-a răsturnat de la putere pe dictatorul Nicolae Ceausescu, dar, deşi a aderat la Uniunea Europeană în 2007, rămâne cel de al doilea membru cel mai sărac al blocului. Zăpada abundentă, ploaia şi ceaţa, în această ţară balcanică, au îngreunat prezenţa la vot, dar slaba prezenţă reflectă şi dezamăgirea profundă faţă de politicieni - pe mulţi dintre ei alegătorii îi consideră corupţi”, apreciază jurnaliştii de la Reuters, a căror opinie a fost preluată de mai multe publicaţii occidentale.

“USL a beneficiat de o revigorare după ce Băsescu şi ARD au redus salariile şi au mărit impozitul pe vânzări, înainte de a pierde puterea, în urma votului de neîncredere, în aprilie. Dar creşterea economică fără vlagă va da următoarei administraţii puţine posibilităţi de a slăbi reducerea costurilor şi creşterea taxelor”, conchide agenţia britanică de presă.

Cotidianul american Washington Post vorbeşte despre certurile anterioare dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta, care au recurs uneori la un limbaj cel puţin colorat, în confruntările lor. Astfel, preşedintele l-a numit pe şeful Guvernului 'mitoman', 'plagiator' şi 'maimuţă', iar prim-ministrul l-a acuzat pe Băsescu de dezbinarea populaţiei şi de depăşirea atribuţiilor sale constituţionale. Totodată, Washington Post constată că "mulţi români sunt sătui de lupta pentru putere", "mai ales în condiţiile în care România rămâne unul din cei mai săraci şi corupţi membri ai UE".

Potrivit publicaţiei franceze Le Nouvel Observateur, un nou război la vârf ar putea afecta grav România, pe plan economic; asta, în condiţiile în care ţara noastră e deja una dintre cele mai sărace din Uniunea Europeană şi ar face faţă cu greu unei astfel de provocări.

"În ciuda temperaturilor joase, a zăpezii şi a ploii, românii au ieşit duminica aceasta să voteze la alegerile parlamentare în care actuala coaliţie guvernamentală a fost forţa politică cea mai votată", comentează cotidianul spaniol El Mundo (preluat de Rador), care într-o altă analiză dedicată alegerilor din România constată că acestea s-au desfăşurat "între vertijul măsurilor de austeritate şi speranţa de a se pune punct crizei".

"Alianţa aflată la guvernare în România este creditată cu majoritatea voturilor de către exit poll-uri" titrează şi americanii de la New York Times. Constatând riscul ca România "să fie împinsă şi mai departe pe calea tulburărilor şi a resentimentelor politice", New York Times citează părerile analiştilor care avertizează că "rezultatul va fi cel mai probabil o luptă politică îndelungată ce ar putea duce la destabilizarea ţării, subminând economia aflată deja în dificultate şi amânând un acord de împrumut cu FMI".

Cotidianul belgian Le Soir anticipează că "La vârful statului se profilează încă o coabitare furtunoasă", idee împărtăşită şi de ziarul spaniol ABC, care consideră că aceste alegeri "ameninţă cu prelungirea luptei pentru putere în România", o ţară "supusă unei complicate negocieri cu FMI şi nemulţumirii cetăţenilor dezamăgiţi de corupţia clasei politice".

Sub titlul "România, o piesă care nu se potriveşte în UE", cotidianul spaniol El Pais face o radiografie amplă a problemelor cu care se confruntă societatea românească de la sistemul de sănătate până la sistemul de justiţie şi conchide că "la cinci ani de la aderare, românii se încred în presiunea Bruxelles-ului pentru ca politicienii controversaţi ai ţării să întreprindă reforme pentru combaterea corupţiei", potrivit Rador.

Inforadio.hu din Ungaria anunţă că “Partidul lui Victor Ponta a obţinut majoritatea absolută la alegerile parlamentare din România şi, deşi ar putea înregistra şi o majoritate de două treimi, va demara totuşi, discuţii pentru o coaliţie cu UDMR. Celălalt partid maghiar, Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), nu a intrat în Parlament”, a declarat analistul politic al instituţiei de monitorizare a presei Eurokom din România, Zsolt Pászkán. Analistul a precizat că, “în mod surprinzător, Victor Ponta a anunţat că este gata să poarte discuţii cu UDMR”. Specialistul consideră însă posibil să fi fost vorba de o acţiune a lui Ponta deoarece politicienii de frunte ai partidului liberal nu sunt chiar atât de siguri în problema realizării unei coaliţii. “Pentru UDMR ar fi chiar mai bine dacă nu majoritatea, ci majoritatea de două treimi ar depinde de ea, pentru că în acest caz ar avea un spaţiu de manevră mai mare”, a mai spus Zsolt Pászkán pentru inforadio.hu.

“La alegerile parlamentare din România, coaliţia la putere a obţinut o victorie detaşată”, precizează şi agenţia de presă sârbă Taniug, citată de Rador. “În orice caz, USL trebuie să coabiteze cu cel mai mare adversar politic, de centru dreapta, preşedintele Băsesecu, al cărui mandat se încheie în 2014. Băsescu trebuie să desemneze premierul, dar înainte de alegeri a anunţat că nu-l va numi pe Ponta, chiar dacă coaliţia lui obţine majoritatea. Între cei doi există un conflict personal dur, de când Ponta a încercat, fără succes, în luna iulie, să obţină suspendarea preşedintelui. Dacă Băsescu refuză să-l desemneze pe Ponta, s-ar putea ajunge la o criză politică. Băsescu ar putea desemna pe altcineva, dar alegerea trebuie confirmată în Parlament. Dacă cel desemnat este respins de două ori, urmează dizolvarea Parlamentului. Mulţi dintre români sunt sătui de lupta dintre Băsescu şi Ponta, mai ales că România, în continuare, este cea mai săracă şi coruptă ţară din Uniunea Europeană”, subliniază Taniug.

“Nominalizarea, din nou, a lui Ponta la postul de premier nu este încă sigură, atât timp cât Traian Băsescu, al cărui mandat se încheie în 2014, a lăsat să se înţeleagă că va desemna o persoană pe care şi-o va alege el. Un refuz de a-l nominaliza pe Ponta, care ar fi un abuz de putere, potrivit anumitor analişti, riscă să-i aducă şefului statului o nouă tentativă de debarcare”, scrie şi agenţia France Presse.
“Preşedintele Băsescu nu a reacţionat duminică. El se va afla la Oslo luni, pentru a participa la ceremoniile de acordare a Premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene. O nouă criză politică este ultimul lucru de care ar avea nevoie România, a doua ţară ca nivel de sărăcie din UE, care întâmpină greutăţi în a înregistra o creştere durabilă, avertizează investitorii şi analiştii economici”, mai notează AFP în analiza sa, preluată de Le Monde, Le Parisien, France 24, Le Figaro, Le Telegramme şi altele.

“Partidul de centru-stânga al premierului Victor Ponta a câştigat alegerile legislative de duminică, cu un scor de 60% dintre voturi. O lovitură dată preşedintelui Băsescu. Coabitarea va continua”, sintetizează, la rândul său, publicaţia franceză L’Express.

“O înfrângere pentru preşedintele Băsescu”, titrează şi Courrier International, care notează că, date fiind procentele înregistrate de USL-ul lui Ponta, comparativ cu Alianţa România Dreaptă (ARD) susţinută de Băsescu, acestuia din urmă îi va fi foarte greu să nu-l numească din nou premier pe Ponta”.

“Mai există o şansă ca bătăiosul Băsescu să încerce să-şi utilizeze influenţa politică pentru a forţa o sciziune post-electorală a USL, şi din facţiunile rezultate să construiască o coaliţie cu ARD-ul său, PP-DD şi reprezentanţii minorităţilor, în special ungurii. Băsescu poate vedea în aceasta o ultimă şansă de a ocoli o nouă tentativă de destituire a sa. Mai mulţi parlamentari ai USL îl au din nou în colimator”, scrie Financial Times într-un amplu comentariu despre rezultatul alegerilor din România, semnat de Andrew MacDowall. “Dar Timothy Ash, care se ocupă de studiul pieţelor emergente la Standard Bank, este de părere că acest lucru este puţin probabil, dată fiind victoria zdrobitoare a USL. Chiar dacă traseismul este ceva obişnuit în viaţa politică românească - doar a contribuit la căderea unuia dintre Guvernele pro-Băsescu în aprilie – umilirea ARD la urne ar face din asta o strategie de mare risc. Ar risca să cufunde România într-o altă criză constituţională, după un an care a înregistrat două prăbuşiri ale unor Guverne susţinute de Băsescu, şi foarte criticatele tentative ale lui Ponta de a exercita un control guvernamental asupra instituţiilor naţionale independente. Băsescu şi aliaţii săi sunt nepopulari în parte din cauza unei percepţii a stilului arogant şi autoritar, dar poate şi mai mult din cauza măsurilor de austeritate pe care le-au impus. Jucând un rol practic în Guvern, de la alegerea sa în 2004, preşedintele poartă ştampila celor 25% tăiate din salariile din sectorul public şi a creşterii TVA”, apreciază autorul comentariului din Financial Times.

“În timp ce anul 2012 a fost problematic din punct de vedere politic, România a reuşit însă să câştige aplauze internaţionale pentru faptul că a reuşit să se ţină de programul său de austeritate, cu o Administraţie Ponta care nu a deschis buzunarele bugetare, cum s-au temut unii. Deficitul este sub control, iar datoria publică – care nu a crescut faţă de normele europene – este menţinută sub control la circa 32% din PIB, spune FMI. Negocierea unui nou împrumut de la FMI va fi o prioritate pentru viitorul Guvern. Un acord cu Fondul va contribui la susţinerea încrederii investitorilor. Dar, ca orice pe lume, are şi el un preţ. România va fi invitată să-şi păstreze în ordine finanţele şi să rezolve problema lichidării marilor întreprinderi de stat”, comentează Andrew MacDowell.

×
Subiecte în articol: alegeri 2012